جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ / Friday 22nd November 2024

 

 

در باره اینترپل INTERPOL

 

اینجا و آنجا صحبت از دستگیری این یا آن فرد با استناد به اعلان قرمز red wanted - می‌شود، «اخبار»ی که در وبسایت رسمی اینترپل اثری از آن نیست اما در فضای مجازی، هدایت شده و هماهنگ، جارمی‌زنند.
(Red Notice درست است)
...
با اطلاعات گمراه‌کننده و غلط Misinformation، و تکنیک‌هایی که با استفاده از آن تصویری اشتباه از واقعیت داده می‌شود Disinformation، این یا آن گزاره درست، با موارد غیر واقعی و جهت دار، همراه می‌شود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
اینترپل چیست؟
اینترپل نام کوتاه سازمان بین‌المللی پلیس جنایی International Criminal Police Organization است که در سال ۱۹۲۳ در وین پایتخت اتریش ایجاد شد. هدف اصلی آن، همکاری بین پلیس کشورهای عضو و هماهنگ‌کردن مراجع قضایی این کشورها برای مبارزه با مجرمان و جرم‌های بین‌المللی است. مقر اینترپل در شهر لیون فرانسه است.

بیش از یک قرن پیش (سال ۱۹۱۴) مقامات پلیس؛ قضات و حقوق‌دان‌های ۲۴ کشور در شاهزاده‌نشین موناکو Munegu، طرح تشکیل سازمان بین‌المللی پلیس جنایی را تصویب کردند. اما با شروع جنگ جهانی اول؛ تصمیم مزبور به جایی نرسید.
(شبه‌جزیره موناکو در دریای مدیترانه و در نزدیکی سواحل جنوب فرانسه واقع شده‌است)
...
 پس از پایان جنگ؛ مقامات پلیس کشورهای آلمان، فرانسه، دانمارک، اتریش، مصر، مجارستان و یونان، در وین گرد هم آمدند و مصوبات اجلاس موناکو را پی‌گرفتند. (سال ۱۹۱۹) 
پنج سال بعد (۱۹۲۳) سازمان بین‌المللی پلیس جنایی(اینترپل) تشکیل، و وین به عنوان مرکز دبیرخانهٔ آن تعیین شد. از آن پس تا سال ۱۹۲۸ بیش از ۳۰ کشور به آن پیوستند.
...
با وقوع جنگ جهانی دوم؛ فعالیت‌های اینترپل متوقف گشت؛ اما در سال ۱۹۴۶ در بلژیک و ۱۹۵۶ در وین، نشست‌هایی برگزار شد و اساسنامه و مقررات سازمان پلیس بین‌الملل به تصویب رسید.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
وظایف اینترپل چیست؟
ازجمله وظایف اینترپل؛ تمرکز بر امنیت عمومی، تروریسم، جنایات جنگی، پولشویی، قاچاق اسلحه، مواد مخدر و جرائم کامپیوتری است.
برای این منظور تهیه بانک اطلاعاتی(یرای حفظ داده‌های رسیده از کشورهای عضو)؛ از جمله سیاههٔ مجرمین بین‌المللی، اموال فرهنگی مسروقه، شگرد مجرمین و غیره در دستور کار قرار گرفت.
همچنین؛ ایجاد ارتباط و هماهنگی با مراجع قضایی کشورها در رابطه با مجرمین متواری از کشوری به کشور دیگر، ردیابی و شناسایی افراد مورد تقاضا، فراهم ساختن امکان مسافرت افسران تحقیق در پرونده‌های تحت پیگرد به کشوری که متهم یا متهمان به آنجا متواری شده‌اند و خلاصه تعقیب بین‌المللی و استرداد مجرمین.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نزدیک به ۱۹۰ کشور عضو اینترپل هستند
بیشتر کشورهای جهان عضو «سازمان بین‌المللی پلیس جنایی» هستند.
در هر کدام از کشورهای عضو، نهادی (با نام اینترپل) تأسیس شده که از یک سو با دبیرخانهٔ مرکزی و مراکز منطقه‌ای در ارتباط است و از سوی دیگر با دفاتر مرکزی اینترپل در دیگر کشورها.
مکاتبه‌های اولیه برای جستجوی متهم یا مجرم فراری، تعیین هویت او، ردیابی، شناسایی، دستگیری و استرداد مجرمان به کشور محل وقوع جرم، بر عهدهٔ همین نهاد(در هر کشور) است که در مورد آنچه درخواست دارد، بخش‌نامه‌هایی(اعلامیه‌هایی) تهیه و به دبیرخانه مرکزی می‌فرستد. دبیرخانهٔ مرکزی هم این مستندات را برای تمامی کشورهای عضو ارسال می‌کند.
بخشنامه‌ها(اعلامیه‌ها) Notices؛ شامل اطلاعات در مورد مجرمین بین‌المللی با ذکر مشخصات هویتی، شگردهای کار، عکس و آثار انگشتان آنهاست و به کشورهای عضو کمک می‌کند تا ورود و خروج این متهمان را کنترل کنند.
...
نزدیک به یک قرن پیش در سال ۱۳۰۱ (۱۹۲۳ م) ایران هم به عضویت پلیس بین‌الملل درآمد و دفتر این سازمان در تهران تأسیس شد. دفتر آن در ابتدا یکی از بخش‌های شهربانی کل کشور بود؛ از سال ۱۳۳۵ یکی از بخش‌های ادارهٔ تشخیص هویت شد و بعد از انقلاب، با ادغام شهربانی و ژاندارمری و کمیته انقلاب، دفتر اینترپل، به ادارهٔ کل تبدیل شد و زیر نظر معاونت تحقیقات و کشف جرائم نیروی انتظامی قرار گرفت.
از مرداد سال ۱۳۷۷ دفتر اینترپل؛ به یک ادارهٔ کل با چهار اداره و چهار دایرهٔ مستقل، تبدیل شده و در حال حاضر تنها کانال ارتباطی مراجع انتظامی و قضایی داخل کشور با خارج از کشور است. 
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کار اینترپل دستگیری مجرمین نیست
اعلامیه‌ها(که در بالا به آن اشاره شد)؛ بسته به حساسیت محتوایی و موضوع، به چند دستهٔ زیر تقسیم می‌شوند: 
  • اعلان آبی Blue Notice یا استعلام(زمانی صادر می‌شود که فردی تحت نظر پلیس یک کشور باشد و این کشور بخواهد اطلاعات بیشتری راجع به او به دست آورد...)
  • اعلان سبز Green Notice یا هشدار(برای این‌که پلیس کشورهای عضو از وضعیت یک فرد مجرم که محکومیت خود را گذرانده اما ممکن است دوباره در کشورهای دیگر مبادرت به ارتکاب جرم کند، مطلع شوند...)
  • اعلان زرد Yellow Notice یا گمشدگان(در خصوص افرادی صادر می‌شود که از محل معمولی خود گم شده و هیچ‌گونه اثری از آنها نیست...)
  • اعلان مشکی Black Notice یا اجساد شناسایی‌نشده(برای زمانی است که پلیس کشوری که این اجساد در آنجا پیدا شده، از طریق ادارهٔ اینترپل می‌خواهد در این خصوص بررسی کند...)
  • اعلان قرمز Red Notice یا تحت پیگرد(با این اعلان می‌توان افرادی را که از نظر کشور مربوطه؛ مرتکب جرم شده‌ و به کشور یا کشورهای دیگر گریخته‌اند، تحت پیگرد بین‌المللی قرار داد.) در اعلان قرمز تصریح می‌شود که ادارهٔ اینترپل کشوری که فرد تحت پیگرد در آنجا پیدا شود، باید بلافاصله ادارهٔ اینترپل کشور درخواست کننده و دبیرخانه مرکزی را مطلع کند. اعلان قرمز از نظر کشورهایی که آن را به موجب نظام قضایی‌شان به رسمیت شناخته‌اند؛ به منزلهٔ درخواست دستگیری موقت است. لذا اعلان قرمز از این جهت مبنای حقوقی دستگیری فرد تحت پیگرد را تشکیل می‌دهد. به همین دلیل، در اعلان قرمز تأکید می‌شود کشور درخواست کننده، از چه کشورهایی درخواست استرداد متهم را می‌کند.
از آنجایی که اینترپل خودش افرادی برای دستگیری مجرمین ندارد، فقط بین پلیس ۱۸۸ کشور دنیا که عضو این سازمان هستند هماهنگی ایجاد می‌کند تا پلیس کشورها مجرمان را برای همدیگر دستگیر کنند.

وبسایت رسمی اینترپل
بخش‌های دیگر تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک
...
سایت همنشین بهار 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook