جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ / Friday 22nd November 2024

 

 

تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک(57)
«مسأله تاریخ، تاریخِ مسأله‌هاست» 


در صفحه نمایش ویدیو هرگاه تبلیغات یوتیوب ظاهر می‌شود می‌توان با کلیک روی علامت ضربدر، آنرا حذف کرد. 

در بخش پیش در بررسی مهم‌ترین وقایع قرن نوزدهم میلادی(۱۸۷۱-۱۸۶۰)، از جمله به موارد زیر اشاره نمودم:
  • نظریه میکروبی بیماری‌ها
  • تولد رابیندرانات تاگور
  • جنگ داخلی آمریکا
  • برادران گریم و قصه بُزبُز قندی
  • بین‌الملل اول(انترناسیونال اول)
  • کنوانسیون ژنِو
  • جنگ پاراگوئه
  • ترور آبراهام لینکلن
  • خروج فرانسه از مکزیک
  • اعدام ماکسیمیلین
  • جنگ اتریش و پروس
  • استقلال کانادا از بریتانیا
  • خرید آلاسکا توسط آمریکا
  • کتاب کاپیتال مارکس
  • امپراتوری اتریش-مجارستان
  • کارل لندشتاینر، کاشف گروههای خونی
  • کانال سوئز
  • رُمان جنگ و صلح تولستوی
  • جدول مندلیف
  • رساله یک کلمه، و -
  • کمون پاریس شروع تاریخ سیاسی طبقه کارگر 
در این قسمت به مهم‌ترین وقایع قرن نوزدهم (از ۱۸۷۱ تا ۱۸۸۰) اشاره می‌کنم.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۱ 
قحطی بزرگ در ایران 
در سال ۱۸۷۱ میلادی، قحطی هولناکی ایران را به ماتم کشید. این قحطی (۱۲۵۰-۱۲۴۹ هجری شمسی - ۱۸۷۰ تا ۱۸۷۱ میلادی) باعث تلفات جانی فراوانی شد و برطبق برآوردها حدود یک دهم جمعیت ایران در این سالها از گرسنگی تلف شدند.
این مصیبت بزرگ را از هولناک‌ترین و مرگبارترین رویدادها در طول دو قرن اخیر و حتی در دوران بعد از حمله مغول دانسته‌اند. به گونه‌ای که سال شروع قحطی به عنوان «سال مجاعه»، مبدأ محاسبات تاریخی قرار گرفته‌است.
قیمت نان که پیش‌تر، یک‌من شش هفت شاهی بود به یک من یک‌قران رسید و مردم پایتخت این اشعار را ساخته بطور تصنیف می‌خواندند: 
شاه کج‌کلا 
رفته کربلا گشته بی‌بلا
نان شده گران 
یکمن یکقران یکمن یکقران
ما شدیم اسیر 
از دست وزیر 
از دست وزیر 
...
شدت قحطی به حدی رسید که مردم به خوردن علف، گوشت حیوانات بارکش، سگ، گربه، موش و حتی مردار و فضولات حیوانی روی آوردند. در بعضی نقاط آدم‌خواری، بچه دزدی و قتل کودکان نیز شایع گشت. هیچ کس جرأت نمی‌کرد تنها به کوچه و خیابان برود، در بیرون شهر، اراذل زنان و کودکان در جستجوی غذا را به بهانه اینکه می‌خواهند به آنان غذا بدهند فریب می‌دادند، درجا می‌کشتند و گوشت‌شان را خام خام می‌خوردند.
از علل قحطی می‌توان به مواردی چون احتکار، فقدان اعتماد و همدلی بین مردم و حاکمان و از همه بالاتر حاکمیت استبداد اشاره نمود. 
... 
گزارش شده که ناصرالدین شاه که به سفر عتبات عالیات رفته بود طی تلگرافی درباره اوضاع و احوال عمومی، وضعیت قحطی و وبا پرسش کرد و پاسخ کارگزاران متملق چنین بود:
«احوال‌ها خیلی خوب است. تازه[ای] که قابل عرض همایون باشد هیچ نیست... از هر جهت، امنیت و آسودگی حاصل است. تهران کمال نظم و وفور را دارد. جنس به قاعده به انبارها می‌رسد، به هیچ قسم از تهران نگرانی نداشته باشید» 
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۱
پیروزی بیسمارک
اتو فون بیسمارک Otto von Bismarck زمام‌دار بزرگ دولت پروس، و نخستین صدراعظم در تاریخ آلمان بود.
در پایان جنگ پروس-فرانسه(۱۸۷۱)، وی توانست با همت و تلاش خود امپراتوری آلمان را تأسیس کند. خودش همه‌کاره امپراتوری شد و بعدها لقب صدراعظم آهنین را هم از آن خود کرد.
...
بیسمارک برای ایجاد آلمان متحد، جنگ راه انداخت و تصمیم گرفت چند کشور کوچک آلمانی زبان همسایه فرانسه را هم تسخیر کند، اما بیم داشت اتریش-مجارستان، فرانسه و روسیه، همه دست به یکی کنند و این موضوع آلمان را در تنگنا و خطر قرار دهد، لذا تصمیم گرفت با امپراتور اتریش-مجارستان (و بعداً ایتالیا) پیمان اتحاد ببندد تا در صفوف مخالفینش شکاف بیاندازد. با روسیه نیز یک پیمان سری Reinsurance Treaty بست.
...
بیسمارک با اتریش هم پیمان شد و دانمارک را شکست داد، سپس سروقت خود اتریش رفت و دست آن کشور را از آلمان کوتاه نمود. وی با کلیسای کاتولیک هم درگیر شد و از نفوذ کلیسا کاست. بیسمارک کنترل سیاست خارجه آلمان را از ۱۸۷۰ تا زمان برکناری‌اش در ۱۸۹۰ عهده دار بود.
[یادآوری کنم که امپراتوری اتریش بازمانده‌ای از امپراتوری مقدس روم بحساب می‌آمد که از سال ۱۸۰۴ تا سال ۱۸۶۷ حکومت خود را ادامه ‌داد و پس از آن بصورت امپراتوری اتریش-مجارستان درآمد و در جنگ جهانی اول توسط فاتحان جنگ به بخش‌های مختلف تجزیه شد]

۱۸۷۱
ایتالیای متحد
یگانگی ایتالیا il Risorgimento جنبشی سیاسی اجتماعی بود که طی آن دولت‌های مختلف شبه‌جزیره ایتالیا با نام دولت ایتالیا در سده نوزدهم گرد هم آمدند و یکی شدند. در مورد زمان دقیق آغاز این فرایند توافقی وجود ندارد اما تعداد زیادی از پژوهشگران بر این باورند که یگانگی ایتالیا با کنگره وین در ۱۸۱۵ شروع و با تأسیس پادشاهی ایتالیا در ۱۸۶۱ و سپس تغییر پایتخت به رُم در ۱۸۷۱ خاتمه یافت.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۱
دکتر لیوینگستون
دیوید لیوینگستون پزشک اسکاتلندی و کاشف اکثر مناطق مرکزی و جنوبی قارهٔ آفریقا که در خلال سال‌های ۱۸۴۱ تا ۱۸۷۳ جهت ترویج مسیحیت و جلوگیری از برده‌داری چندین بار به آفریقا سفر کرد، موفق به کشف دریاچه تانگانیکا، آبشار ویکتوریا، رودخانه زامبزی و دریاچه مالاوی Lake Malawi شد.

  • دریاچه تانگانیکا در مرکز آفریقا و قدیمی‌ترین دریاچه جهان است.
  • آبشار ویکتوریا در جنوب قاره آفریقا، بر روی خط مرزی زامبیا و زیمبابوه قرار گرفته‌است. دیوید لیوینگستن، آن را به افتخار ملکه ویکتوریا، آبشار ویکتوریا نامید. این آبشار در زبان بومیان منطقه «موسی اوآ تونیا» خوانده می‌شود که به معنی «مه خروشان» است.
  • زامبزی Zambezi بزرگترین رودخانه‌ای است که از آفریقا به اقیانوس هند می‌ریزد.
  • دریاچه مالاوی یکی از دریاچه‌های بزرگ آفریقا است. 
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۲
مرگ فویرباخ
سال ۱۸۷۲، لودویگ آندریاس فویرباخ Ludwig Andreas Feuerbach یکی از نام آورترین فلاسفه آلمانی به دنیا آمد. وی از شاگردان هگل بود ولی به‌زودی از اندیشه‌های استادش دور شد. فویرباخ در میان فلاسفۀ هگلی جوان بسیار نام آور بود و اندیشه‌ها و نظراتش بر بسیاری از متفکرین ازجمله کارل مارکس و انگلس تاثیر گذاشت. او به اصالت حس و اصالت ماده باور داشت و کتاب مشهورش «جوهر مسیحیت» The Essence of Christianity تأثیر زیادی بر منتقدین مذهب داشت.
فویرباخ به عنوان عضوی از «هگلی‌های جوان»، با نقد هگل تلاش نمود تا ارتباط میان ایده‌آلیسم فلسفی و مذهب را نشان دهد و از ماتریالیسم دفاع کند. در نقد ایده‌آلیسم و مذهب، بر طبیعت «بیولوژیک» آدمی تأکید می‌کرد و نقد او بر ایده‌آلیسم هگلی بستر کار مارکس و انگلس را فراهم نمود. فویرباخ که مارکس او را «فاتح راستین فلسفه قدیم» می‌نامید، دو سال پیش از مرگ‌اش به حزب سوسیال دموکراتیک آلمان پیوست، اما در عین حال با مارکس اختلاف داشت.
فویرباخ اگر مدعی بود که راز الهیات را در مردم شناسی Anthropology یافته‌است، کوشش مارکس در آن بود، که راز مذهب را در جامعه شناسی واقع بینانه جستجو کند. نظر فویرباخ این بود که دنیای مذهب دنیای اوهام و تخیل است، مارکس اما این پرسش را مطرح می‌کرد، که سرچشمه این اوهام از کجاست؟
مارکس که در آغاز خود را یک فویرباخی می‌دانست، بعداً او را به چالش گرفت و جزوه «تزهائی درباره فویرباخ» را در جریان فراگذشتن از اندیشه‌های او نوشت. بعداُ در این باره صحبت می‌کنم.

۱۸۷۲
ماری سلست
در تاریخ ۳ نوامبر ۱۸۷۲ یک کشتی تجاری موسوم به ماری سلست Mary Celeste بندر نیویورک را با بار ۱۷۰۱ بشکه الکل صنعتی، هشت خدمه و دو مسافر ترک کرد. یک ماه بعد در حالیکه کشتی در شرایط کاملاً عادی قرار داشت با بادبان‌های نیمه برافراشته، بدون سرنشین در میان اقیانوس اطلس پیدا شد. با وجود بجای ماندن تمام اشیاء با ارزش درون کشتی هیچ اثری از سرنشینان آن نبود. در دفتر گزارش روزانه کشتی هم در این باره مطلبی پیدا نشد.
بدلیل فقدان تنها قایق نجات کشتی و چندین وسیله معمولی دریانوردی علت رها کردن کشتی و ناپدید شدن ده سرنشین آن یکی از اسرار تاریخ دریانوردی است که همچنان پاسخی برای آن یافت نشده‌است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۲
زادروز برتراند راسل
تابستان ۱۸۷۲، برتراند راسل Bertrand Russell، ریاضی‌دان و فیلسوف بریتانیایی به دنیا آمد.
راسل یکی از پیشتازان فلاسفه در قرن بیستم محسوب می‌شود. از او همراه گوتلوب فرگه Gottlob Frege; ریاضیدان آلمانی و لودویگ ویتگنشتاین، اندیشمند اهل اتریش به عنوان بنیان‌گذاران فلسفهٔ تحلیلی یاد می‌‌کنند. راسل یک فعال ضدجنگ و مخالف امپریالیسم هم بود و به خاطر چنین دیدگاهی از دانشگاه اخراج شد و به زندان افتاد.
 او مخالف هیتلر، منتقد تمامیت‌خواهی استالین، معترض درگیری آمریکا در جنگ ویتنام و همچنین از حامیان خلع سلاح هسته‌ای بود.
...
راسل اصلیتی ولزی Wales داشت. ولزی بود. هرچند بیش‌تر عمرش را در انگلستان گذراند.
اینطور که از زندگی‌نامه‌اش برمی‌آید در نوجوانی رنج از دست دادن نزدیکانش او را به آزردگی و پوچی و گاه لاابالی‌گری کشانده و حتی فکر خودکشی به سرش می‌زند. می‌گوید تنها چیزی که مرا نجات داد شوق فراگیری هر چه بیش‌تر ریاضیات بود.
وی در ۱۹۰۱ موفق به کشف مسئله‌ای شد که به پارادوکس راسل مشهور است و منجر به تعمیق و گسترش نظریه مجموعه‌ها گردید. گفته می‌شود چهار بار ازدواج کرد و تعداد بسیار بیشتری معشوقه داشت. سال ۱۹۷۰ بر اثر آنفلوآنزا درگذشت و بنا به وصیتی که باقی گذاشت، جسدش را سوزاندند و خاکسترش را روی کوههای ولز ریختند.
...
بخش مهمی از شهرت برتراند راسل، علاوه بر ریاضیات، به سبب نظریاتش در زمینه فلسفه تحلیلی است. او از پایه گذاران منطق جدید هم هست. 
برتراند راسل خداناباور بود و از منتقدان برجسته اعتقاد و عمل مسیحی. پاره‌ای از نوشتجات وی در این زمینه در کتابی تحت عنوان چرا مسیحی نیستم؟ جمع‌آوری شده‌اند.
...
در یک مناظره گفت من مدعی توانایی در اثبات عدم وجود خدا نیستم، اما چند سال بعد با به کارگیری تمثیل قوری کیهانی سعی در تاکید بر دیدگاه بی خدایانه (به جای ندانم گرایی) نمود.
من بخشی از گفتگوی راسل را با CBC و BBC با عنوان خدا و قوری کیهانی Bertrand Russell Interview ترجمه کرده‌ام و مقاله‌ای با عنوان برتراند راسل و «قوری»اش Russell's teapot نوشته و شاگردانه و فروتنانه چند پرسش را با آن انسان فرهیخته و خردمند در میان گذاشته‌ام.
...
به تصریح راسل پرسش اساسی فلسفه دین این نیست که آیا هستی‌ای به نام خداوند دارای خاصیت وجود است یا نیست، بلکه این است که آیا تعریف خداوند مصداق و نمونه‌ای دارد یا خیر. این تحلیل مشهور راسل از «وجود دارد»، عبارت «خداوند وجود دارد» را بی معنا و در زمره غلط‌های گفتاری مصطلح بر می‌شمرد.
...
راسل به درستی می‌گفت: کسب قدرت هرچه بیشتر، هدف حاکمان سیاسی است، همچنانکه قانون جاذبه، در اجسام، حاکم است...
معتقد بود فقط با کشف این رمز که قدرت طلبی، عامل تعیین کننده فعالیت‌های مهم سیاسی است می‌توان بر تاریخ تحولات سیاسی بشری از باستان تا معاصر روشنی انداخت، به همان ترتیبی که در علم فیزیک، «انرژی» عامل اساسی پدیده‌ها است «قدرت طلبی» مانند انرژی، دارای صور گوناگون است، زراندوزی، جنگ افروزی، حقه بازی و مهمات جنگی.
...
راسل در فصل آخر کتاب «آیا بشر آینده‌ای هم دارد»، یادآور می‌شود که پیشرفت علم با وجود این رهبران خودخواه، به مصائب بشر افزوده‌است. به نظر او نزاع سال ۱۹۶۱ کندی و خروشچف تا نابود کردن همه ابناء بشر فاصله‌ای نداشت.
وقتی به وقایع قرن بیستم و بحران موشکی کوبا رسیدیم از نزاع سال ۱۹۶۱ و درگیری خروشچف و کندی خواهم گفت.

برتراند راسل نویسنده کتب ارزشمندی چون «مدخل فلسفه ریاضی»، «تاریخ فلسفه غرب»، «جهان‌بینی علمی» و «بلشویسم در تئوری و عمل»...، مدافع سرسخت تجربه گرایی و پیشگام تحلیل منطقی بود. او در تآسیس و تکمیل علم منطق جدید و در موضوع معرفت انسانی سهم زیادی داشت.
برای راسل چگونگی کارکرد ذهن، شیوۀ تجربه کردن جهان پیرامون، ذات واقعی معنای کلمات و جملات، بسیار بااهمیت بود، اما دلمشغولی‌های منطقی و جلوس بر بام دانش‌ها، نتوانست او را از سهیم شدن در چالش‌های اجتماعی، بازدارد. با جنگ و بیدادگری کنار نمی‌آمد و به همین دلیل در خلال جنگ جهانی اول از دانشگاه اخراج شد و به زندان افتاد. به خاطر اعتراض به هیئت حاکمه، علاوه بر زندان مجبور شد جریمه نیز بپردازد و چون توان پرداخت آنرا نداشت، کتابخانه‌اش به یغما رفت...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۴
ساحل طلا
کشور غنا، تمدنی که در اعصار باستانی در آفریقای غربی وجود داشت، تا پیش از آغاز استعمار به‌وسیله اروپائیان، در اختیار ممالک مستقل سیاه‌پوستان بود. با ورود پرتغالی‌ها در سده پانزدهم و نفوذ استعماری آنان و سایر اروپائیان، این ممالک از هم پاشیده شد و توسط آنها تجارت برده و طلا رونق یافت. غنا در عهد استعمار به ساحل طلا مشهور بود. ساحل طلا در خلیج گینه در غرب آفریقا.
پس از پرتغالی‌ها، بریتانیایی‌ها آغاز به دست اندازی و تأسیس پایگاه‌های بازرگانی دیگری در آنجا نمودند و رفته‌رفته شهرهائی در پیرامون آنها ایجاد شد. در سال ۱۸۷۴ میلادی، بریتانیا صاحب اختیار ساحل طلا شد و پس از ستیزهای طولانی، مردم آن ناحیه را سرکوب و آنجا را تحت‌الحمایه خود اعلام کرد.
بعدها گرایش‌های استقلال‌طلبانه مردم ساحل طلا منجر به چند شورش ملی شد و در پیامد آن سال ۱۹۵۱ بریتانیا مجبور شد نوعی خودمختاری در امور داخلی به این مستعمره بدهد و به‌دنبال آن اولین انتخابات عمومی برگزار گردید. سال ۱۹۵۷ میلادی، ساحل طلا با نام تازه غنا استقلال یافت.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۵
مرگ هانس کریستین آندرسن
سال ۱۸۷۵ هانس کریستین آندرسن Hans Christian Andersen نویسنده معروف دانمارکی درگذشت.
داستان‌ پری دریایی کوچولو، بندانگشتی، جوجه اردک زشت، زندگی من، ملکه برفی، دخترک کبریت فروش و لباس جدید امپراتور ازجمله یادگارهای اوست.
...
آندرسن از جوانی علاقه زیادی به ادبیات و تئاتر داشت. گفته‌اند در دوران کودکی برای خود صحنهٔ تئاتر درست می‌کرد و آثار ویلیام شکسپیر را با استفاده از عروسک‌های چوبی به عنوان بازیگران از حفظ بازی می‌کرد.

در یازده سالگی پدرش را از دست داد و برای گذران زندگی به عنوان شاگرد نزد یک خیّاط کار می‌کرد. در چهارده سالگی به کپنهاگ رفت و در تئاتر مشغول کار شد. گفته می‌شود او در اصل کتاب جوجه اردک زشت را از روی وصف حال خودش نوشته‌است.
معتقد بود داستان‌های عامیانه وجوه پایداری از زندگی بشری و شخصیت داستانی را آشکارا و به شکلی مسحورکننده به تصویر می‌کشند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۵
مرگ چارلز لایل
سال ۱۸۷۵، چارلز لایل Charles Lyell زمین‌شناس انگلیسی و نویسنده اصول زمین‌شناسی درگذشت. داروین کتاب وی را بیشتر اوقات به همراه داشت، و از ایده‌های آن در تنظیم نظریه تکامل(فرگشت=برآیش) استفاده می‌کرد. آن دو از دوستان نزدیک و تاثیرگذار بر یکدیگر بودند.
چارلز لایل از ایده‌های «جیمز هاتن» پدر زمین‌شناسی مدرن بویژه نظریه‌ همدیس‌گرایی که بنابر آن تغییرات سطح زمین به تدریج و طی دوره‌های زمانی طولانی روی داده‌است - استفاده زیادی کرد.
نظریهٔ همدیس‌گرایی(یکنواخت گرایی) Uniformitarianism اصلی اساسی در زمین‌شناسی است. جیمز هاتن معتقد بود زمین دائماً در حال شکل‌گیری است و تاریخ گذشتهٔ زمین را می‌توان با درک چگونگی فرایندهایی مانند فرسایش و رسوب در حال حاضر تعیین کرد. با نظریه یکنواخت‌گرایی یا همدیس‌گرایی، تعبیر پُرمعنای «حال، کلیدی بر گذشته‌است» The present is the key to the past بر سر زبانها افتاد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۵
اختراع تلفن
بعد از ظهر روز دوم ژوئن سال ۱۸۷۵ میلادی(۱۱ خرداد ۱۲۵۴ شمسی)، الکساندر گراهام بل با همکاری دوستش واتسن موفق به اختراع تلفن شد، و در ژانویه ۱۸۷۶ میلادی دستگاه تلفن بل به کار افتاد. دهم مارس ۱۸۷۶ بل از اتاق خود به‌وسیله این دستگاه به دستیارش در اتاق دیگر گفت: «آقای واتسن بیایید با شما کار دارم».
نوار کوتاهی از گراهام بل به دست آمده که ایتدا اعداد را از یک تا ۱۰۰ و...می‌شمارد و بعد می‌گوید «این صدای من است. گراهام بل»
Hear My Voice: Alexander Graham Bell
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۶
پورفیریو دیاس
سال ۱۸۷۶ پورفیریو دیاس Porfirio Díaz که در زمان مداخله فرانسه در مکزیک، یکی از سرداران جنگ بود، به ریاست جمهوری مکزیک رسید و تا سال ۱۹۱۱ (جز مدت کوتاهی) در قدرت بود. گرچه مکزیک در دوره رهبری او، با ثبات داخلی، نوسازی و رشد اقتصادی همراه بود. ولی رژیم دیاس به تدریج به سرکوب و ستم روی آورد. سالهای حکومت دیاس در مکزیک به عنوان پورفیریاتو (پاس پورفیریانا) نامیده می‌شود. دیاس یک چهره جنجالی در تاریخ مکزیک است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۶
نبرد لیتل بیگهورن
دولت آمریکا تا بعد از حدود یک قرن از موجودیت و شکل‌گیری خودش، با قبایل بومی، ازجمله سرخپوستان «چی‌ین» Cheyenne و سیوز Sioux، می‌جنگید. این درگیری سال ۱۸۷۶ در «نبرد لیتل بیگهورن» Battle of Little Bighorn. به اوج رسید و تلفات زیادی به دنبال داشت.
درنهایت قبایل چی‌ین و سیوز ناچار شدند سرزمبن خود را بگذارند و بروند. گفته می‌شود بخشی از آنها به کانادا گریختند. بعد از آن دولت آمریکا کنترل کامل نیمه شرقی آنچه امروز ایالت داکوتای جنوبی خوانده می‌شود را به دست گرفت.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۶
جک لندن
سال ۱۸۷۶ جک لندن Jack London نویسنده کتب آوای وحش و گرگ دریا و سوسیالیست آمریکایی به دنیا آمد. در نوشته‌های جک لندن که با تجزیه و تحلیل‌های بسیار دقیق اجتماعی همراه است، تأثیر افکار «چارلز داروین»، «هربرت اسپنسر»، «کارل مارکس» و «فریدریش نیچه» آشکار است.
...
جک لندن در خانواده تنگدستی در سان فرانسیسکو بدنیا آمد و با اینکه توانست در دانشگاه پذیرفته شود، اما تحصیلات رسمی چندانی نداشت و هرچه آموخت، خودش آموخت.
سیزده ساله بود که در کارخانه کنسروسازی کاری سخت و سنگین پیدا کرد. بعد با قرض و قوله قایقی خرید و به دزدی صدف پرداخت. در هفده سالگی به عنوان کارگر با یک کشتی شکار شیر دریایی به ژاپن رفت. بازگشت او با بحران اقتصادی سال ۱۸۹۳ و مبارزات کارگری همزمان شد.
...
یادآوری کنم که ازجمله بحران‌هایی که اقتصاد آمریکا و دنیا را تحت تاثیر قرار داد هراس مالی بود که در بهار ۱۸۳۷ اقتصاد آمریکا را در کام خود فرو برد.
بحران مزبور از جمله شدیدترین بحران‌های بانکی تاریخ این کشور بود و رکودی را در میدان کسب‌وکار آن پدید آورد که تا شش سال نتوانست از زیر بارش کمر راست کند.
...
همانطور که گفتم بازگشت جک لندن از ژاپن، با بحران اقتصادی سال ۱۸۹۳ و مبارزات کارگری همزمان شد.
در پیامد این اوضاع جک لندن هم مدتی بی‌کار و ولگرد بود و به زندان افتاد. بعداً دبیرستان را تمام کرد. و با تلاش زیاد در دانشگاه کالیفرنیا پذیرفته شد. اما به دلیل بی‌پولی ناچار پس از یک سال دانشگاه را رها کرد.
وی در ۱۹۱۶ از نارسایی کلیه درگذشت. قبر او را کنار صخره‌ای خزه گرفته در محلی که اکنون پارک جک لندن نام گرفته‌است، گذاشته‌اند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۶
تولد محمد‌علی جناح
سال ۱۸۷۶ محمدعلی جناح متولد شد. وی از سیاستمداران سدهٔ بیستم و بنیادگذار کشور پاکستان بود. جناج رهبر حزب مسلم لیگ پاکستان و نخستین فرماندار کل آن کشور نیز بود.
...
من اینجا نمی‌خواهم نظر خودم را که عدم موافقت با رویارویی محمد علی جناح با مهاتما گاندی بود، برجسته کنم. گاندی که از سال ۱۹۱۸ فعالیت سیاسی خودش را شتاب داد در حزب کنگره نیز وارد شد و طرح نافرمانی مدنی یا مقاومت منفی را مطرح کرد ولی محمد علی جناح با آن مخالفت کرد و جواهر لعل نهرو و دوستانش بسیار آزرده شدند.
...
محمد علی جناح لزوم تشکیل پاکستان را در ۱۹۴۰ بر سر زبانها انداخت. چند سال بعد کشتار فجیعی بین مسلمانان و هندوها درگرفت و احزاب مختلف هم نتوانستند آرامش را برقرار کنند و نهایتاً گاندی برای جلوگیری از خونریزی با طرح تقسیم هندوستان و استقلال پاکستان موافقت کرد اما گریست.

برای بسیاری از هندوها نام پاکستان توهین غیرمستقیم به خودشان بود. نام پاکستان (پاک + ستان) به زبان‌های اردو و زبان فارسی یعنی سرزمین پاکی. انگار بقیه نا پاک اند. در مقام دفاع بعداً مریدان محمد علی جناح گفتند:
پ، حرف اول ایالت پنجاب
ا، حرف اول ایالت سرحد شمال غرب
ک، حرف اول ایالت کشمیر
س، حرف اول ایالت سند
و تان حروف انتهایی ایالت بلوچستان.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۶
کنگو کینشازا Kinshasa (لئوپولدویل)
کنگو (کنگو کینشازا) که در مرکز آفریقا واقع است دوّمین کشور بزرگ در آفریقا به‌شمار می‌آید. (با کنگو برازاویل - جمهوری کنگو کنونی - اشتباه نشود)
تجارت برده در کنگو از قرن هفدهم توسط اروپاییان آغاز شده بود و بلژیک هم آنجا را برای تجارت برده به معنی واقعی کلمه چپاول کرد.
از ۱۸۷۰ دخالت لئوپولد دوم پادشاه بلژیک در کنگو، آن کشور را به خاک سیاه نشاند و متاسفانه قدرت‌های اروپایی ادعای بلژیک در تعلق کنگو به خود را به رسمیت شناختند. هزاران نفر در اثر کار سخت و شکنجه که توسط بلژیکی‌ها اِعمال می‌شد، جان خود را از دست دادند. کنگو (کنگو کینشازا) یا لئوپولدویل Léopoldville که سالیان دراز تحت سلطه بلژیک بود، در پی مبارزات بسیار و قربانی دادن امثال پاتریس لومومبا، سال ۱۹۶۰ از بلژیک استقلال یافت و بعداً زئیر نام گرفت.
...
آفریقا که در ابتدای سدهٔ نوزدهم تقریباً به طور کامل از استعمار اروپاییان جان سالم به در برده بود، در پایان قرن نوزدهم تمام و کمال تحت تسلط آنها در آمد و به معنی واقعی کلمه غارت شد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۶
جشنواره بایروت
سال ۱۸۷۶ در بایروت آلمان، ساخت اپراخانه‌ای که برای اجرای اپراهای ریشارد واگنر طراحی شده‌بود، پایان یافت و نخستین دورهٔ جشنواره موسیقی نیز از همان سال آغاز گردید که همچنان ادامه دارد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

۱۸۷۷
گرامافون / فونوگراف
گرامافون پرکاربردترین دستگاه برای پخش صدای ضبط‌شده از سال ۱۸۷۷ بر سر زبانها افتاد و تا دههٔ ۱۹۸۰ میلادی، بازار گرمی داشت. گرامافون اواخر عصر ناصری به ایران آمد و آنرا در آن زمان دستگاه «حافظ الصوت» یا «حبس الصوت» می‌خواندند و می‌نوشتند. 
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۸
مرگ فتحعلی آخوندزاده
میرزا فتحعلی آخوندزاده (آخوندوف) نمایشنامه‌نویس آزادی‌خواه ایرانی اهل آذربایجان در دورهٔ قاجار بود. او را از پیشگامان جنبش ترقی‌خواهی و ناسیونالیسم ایرانی می‌دانند. افکار او بر اندیشمندان جنبش مشروطیت ایران از جمله میرزا آقاخان کرمانی، میرزا ملکم خان، طالبوف، میرزا آقا تبریزی و دیگران بسیار تأثیر گذاشت. 
در تفلیس و گرجستان با تئآتر بیش از پیش آشنا شد. در آنجا آثار گوگول، آستروفسکی و مولیر به صحنه می‌رفت. از آن پس بود که دست به کار نگارش نمایشنامه شد. از جمله آثار آخوندزاده که سبب شهرت وی در ادبیات نمایشی شد، کتاب «تمثیلات» است که حاوی شش نمایشنامه است.
تمایل به روشنگری، هجو سنت و ستایش از جلوه‌های تجدد از مضامین اصلی نمایشنامه‌های او بود. او در کتاب «ستارگان فریب‌خورده» از ماجرایی تاریخی در عصر صفویه برای ترسیم واقعیت‌های زمان خودش بهره برده‌است.
...
آخوندزاده با آگاهی از اندیشهٔ سیاسی مدرنیته، تناقض سیاست غربی و شریعت سنتی را مشخص نموده و جدایی آن دو را عنصری مهم ارزیابی می‌کند و با هر گونه تلفیق میان سنت و مدرنیته به مقابله بر می‌خیزد.
...
در قسمت پیش اشاره نمودم که وی به رساله یک کلمه مشهور‌ترین اثر میرزا یوسف خان تبریزی (مستشارالدوله) نقدی قابل تامل نوشته‌است.
آخوندزاده رساله «یک کلمه» را، علی‌رغم محتوای به ظاهر مدرنش، در نهایت نصیحت به حاکم وقت ـ ناصرالدین شاه ـ ارزیابی می‌کند و از اینکه نویسنده در باب اجرای عدالت به احکام شریعت تمسک کرده‌است به تناقضاتی که از دیدگاه وی، شریعت در خود نهفته دارد، اشاره می‌کند. میرزا فتحعلی آخوندزاده در سال ۱۲۵۷ خورشیدی (۱۸۷۸ میلادی در تفلیس درگذشت.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۸
جنگ دوم انگلیس و افغانستان
سال ۱۸۷۶ انگلیس به دنبال سیاست‌های استعماری خود در آسیای میانه به فکر حمله دوباره به افغانستان افتاد و در چند دهه باحمایت برخی از سران قبایل تضاد و نزاع بین مردم را دامن زد و با سیاست تفرقه بیانداز و حکومت کن، آن کشور در کنترل خود گرفت.

۱۸۷۸
پیمان سن استفانو
در پایان جنگ‌های روسیه و عثمانی(در خلال سالهای ۱۸۷۷-۱۸۷۸)، در روستایی در باختر استانبول قرارداد صلح سن استفانو Сан-Стефанский мирный договор، بین امپراتوری روسیه و عثمانی بسته شد.
بر پایهٔ این قرارداد منطقه خودمختار بلغارستان پس از ۵۰۰ سال سلطه عثمانی بر آن ایجاد شد و مناطق قارص و اردهان و باتومی در شمال شرق عثمانی، به روسیه واگذار شدند. سالگرد امضای این قرارداد، روز آزادی در بلغارستان است و در این کشور جشن گرفته می‌شود. در پیامد شکست امپراتوری عثمانی، کشورهای رومانی، صربستان و مونتنگرو، هم مستقل شدند. پیمان صلح سن استفانو بعدها با قرارداد برلین در سال ۱۸۷۸ جایگزین شد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۹
جنگ انگلیسی‌ها و زولوها Anglo-Zulu War
زولوها، افراد قبیله کوچکی بودند که در جنوب آفریقا زندگی می‌کردند و تا اوایل قرن نوزدهم میلادی، با قبایل همسایه درگیری داشتند. ارتش بریتانیا به کمک مهاجرین بوئر(مهاجرین هلندی مستقر در آفریقای جنوبی) به زولوها یورش آوردند و در سال ۱۸۷۹ آنان را با شدت تمام سرکوب نمودند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۹
جنگ اقیانوس آرام(پاسیفیک)
سال ۱۸۷۹ دست‌اندازی شیلی به بولیوی و پرو موسوم به جنگ پاسیفیک آغاز شد.
در نتیجه این درگیری که از ۱۸۷۹ تا ۱۸۸۳ طول کشید، شیلی حاکمیت خود را در بخش شمالی تا حدود یک سوم میزان قبلی گسترش داد که ضمن آن دسترسی بولیوی به اقیانوس آرام از بین رفت، و شیلی به ذخایر ارزشمند نیترات دست یافت که بهره برداری از آن موجب یک دوره بابرکت برای آن کشور شد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۷۹
تولد علی اکبر دهخدا
سال ۱۲۵۷ شمسی(۱۸۷۹ میلادی) علی‌اکبر دهخدا، ادیب، لغت‌شناس، سیاست‌مدار و شاعر ایرانی چشم به جهان گشود. او مؤلف و بنیان‌گذار لغت‌نامه دهخدا نیز بوده‌است.
...
دهخدا جزء اولین فارغ‌التحصیلان مدرسه علوم سیاسی - وابسته به وزارت امور خارجه – بود. وی بعداً به خدمت وزارت امور خارجه درآمد و در کشورهای بالکان به‌عنوان منشی سفیر خدمت کرد.
بازگشت دهخدا از اروپا به ایران همزمان با آغاز مشروطیت بود. ابتدا به مدت شش ماه در اداره شوسهٔ خراسان، به‌عنوان مترجم مشغول کار شد. وی از دست پروردگان شیخ هادی نجم‌آبادی محسوب می‌شود که در جنبش مشروطه نقشی مهم ایفا نمود. در همین هنگام، میرزا جهانگیرخان شیرازی و میرزا قاسم‌خان تبریزی برای آغاز انتشار روزنامه صوراسرافیل که خود بنیان‌گذار آن بودند از او دعوت به همکاری کردند. دهخدا از همان آغاز در صوراسرافیل می‌نوشت و در زمره مشروطه خواهان قرار گرفت. به همین سبب مورد غضب محمد علی شاه واقع شد.
دهخدا در آغاز هر شماره روزنامه مقاله‌ای در زمینه مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و در پایان مقاله‌ای با عنوان چرند و پرند با نام مستعار دخو می‌نوشت. سبک نگارش این مقالات در ادبیات فارسی بی‌سابقه بود و مکتب جدیدی را در روزنامه‌نگاری ایران و نثر فارسی معاصر پدید آورد. 
برخی نوشته‌های دهخدا موجب اعتراض‌ شدید مرتجعین مذهبی و طرفداران استبداد شد تا جایی که حتی حکم به تکفیر او دادند. مجلس هم چند بار راجع به نوشته‌های او به بحث و گفتگو پرداخت. چون انجمن اتحادیه طلاب از او شکایت کرده بود. دهخدا در مجلس توانست با منطق و استدلال و حاضرجوابی مخالفان را مجاب کند. البته وی را از در پشتی مجلس خارج کردند چون شاکیان و مریدانشان با سلاح گرم، آمادهٔ حمله به او بودند.
...
بعد از کودتای محمدعلی شاه، دهخدا همراه با عده‌ای از آزادی‌خواهان در سفارت انگلیس تحصن کردند. محمدعلی شاه حکم به نفی و تبعید وی و چند نفر دیگر، ازجمله سید حسن تقی‌زاده، میرزا محمد نجات، وحیدالملک، و حسین پرویز داد. دهخدا در تبعید در وضعیت مالی بسیار دشواری می‌زیست و عرصه به معنی واقعی کلمه بر وی تنگ شد.
...
پس از فتح تهران و خلع محمدعلی شاه، در انتخابات دوره دوم مجلس شورای ملی در حالی که هنوز در استانبول تبعید بود، مردم در تهران و کرمان او را برای نمایندگی مجلس برگزیدند.
با آغاز جنگ جهانی اول و ورود نیروهای روسی به شمال ایران و نزدیک شدن آنها به پایتخت و سقوط دولت، دهخدا همراه با اعضای کمیتهٔ مهاجرت ابتدا به قم و سپس به کرمانشاه رفت و به مدت دو سال و نیم به دعوت رؤسای ایل بختیاری در مناطق چهارمحال بختیاری به سر برد. در همان‌جا بود که اندیشه تدوین لغت‌نامه یا فرهنگ‌نامه‌ای جامع برای زبان فارسی در ذهن او شکل گرفت.
...
پس از پایان جنگ جهانی اول، دهخدا از فعالیت‌های سیاسی کناره گرفت، و طی سلطنت رضاشاه به کارهای علمی، ادبی و فرهنگی پرداخت. مدتی ریاست دفتر وزارت معارف (وزارت فرهنگ بعدی) و سپس ریاست تفتیش وزارت عدلیه (وزارت دادگستری بعدی) را به عهده داشت. وقتی مدرسهٔ سیاسی به مدرسهٔ عالی حقوق و علوم سیاسی تغییر نام یافت، ریاست آن را به عهده گرفت. به عضویت فرهنگستان ایران انتخاب شد و از زمان تأسیس دانشگاه تهران ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی را تا سال ۱۳۲۰ شمسی به عهده داشت. بعداً یکسره به کار لغت‌نامه پرداخت.

او در انزوا همان کرد که فردوسی کرده بود. فرهنگ دهخدا را پایه ریخت و تا پایان عمر مغضوب دربار سلطنتی ماند بویژه که به دکتر محمد مصدق ارادت داشت.
دهخدا در سال‌های نهضت ملی شدن نفت پشتیبان مصدق بود. به همین خاطر پس از کودتای ۲۸ مرداد به خانه‌اش ریختند و وی را به قصد کشت زدند.
...
جدا از لغت‌نامه، امثال حکم و چرند و پرند، دهخدا روی دیوان شاعرانی چون ناصر خسرو، منوچهری، حافظ، غزنوی، مسعود سعد سلمان، سوزنی سمرقندی، فرخی سیستانی و ابن یمین هم کار کرده‌است.
ازجمله آثار منتشر نشده وی ترجمهٔ روح القوانین مونتسکیو است.
...
دوست نزدیک دهخدا(میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل) در حالی که نیزه‌ای شکمش را دریده بود، در باغشاه به دار آویخته شد. وقتی او را به قتلگاه کشاندند، دهخدا را پیدا نکردند چون صوراسرافیل به او خبر داده بود پنهان شود. 
مدتّی پس از آن اعدام شقاوت بار، شبی دهخدا صوراسرافیل را در همان جامه‌ی همیشگی سپیدش به خواب می‌بیند و در عالم رویا از او می‌شنود:
چرا نگفتی، او جوان افتاد؟ و این همان چیزی بود که باعث شد تا جمله معروف دهخدا، بلافاصله در خواب، در ذهنش نقش ببندد. 

ای مرغ سحر چو این شب تار

بگذشت ز سر سیاه‌کاری
وز نفخه روح‌بخش اسحار
رفت از سر خفتگان خماری
بگشود گره ز زلف زرتار
محبوبه نیلگون عماری
یزدان به کمال شد نمودار
واهریمن زشت‌خو حصاری
یاد آر، ز شمع مرده یاد آر
...
تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک ادامه خواهد داشت 

 
1880 1871

The Great Persian Famine, 1870-71
In 1870 - 71, an unfortunate confluence of events caused horrifying famine to break out in Persia (Iran), which left an estimated 1,500,000 to 2,000,000 Persians dead. Although nature's caprices and colonial agricultural policies played some role in the devastation, it was mostly human greed that caused all of this suffering and death. Exactly what or who caused the Great Persian Famine of 1870 - 71
As conditions worsened, people began to eat cats, dogs, rats, or grass in a desperate quest for nourishment. In the holy city of Qom, gangs lured people out of the city by promising to sell them food, then killed and ate them instead. Some people reportedly even cannibalized their own children. To add to the misery, a cholera epidemic swept through the already weakened population. Some towns lost up to two-thirds of their inhabitants, who had either died or fled.

1871
Otto von Bismarck
Bismarck was an aristocrat and statesman of the 19th century in Europe. As Prime Minister of Prussia from 1862 to 1890, he was mainly responsible for unifying the many independent German countries and founding the German Empire in 1871. He became the first chancellor of the new Empire.
Once the empire was established, he actively and skillfully pursued pacific policies in foreign affairs, succeeding in preserving the peace in Europe for about two decades. But in domestic policies his patrimony was less benign, for he failed to rise above the authoritarian proclivities of the landed squirearchy to which he was born.

Italian unification (Risorgimento)
Italian unification, meaning the Resurgence or revival, was the political and social movement that consolidated different states of the Italian peninsula into the single state of the Kingdom of Italy in the 19th century. Despite a lack of consensus on the exact dates for the beginning and end of this period, many historians and scholars agree that the process began in 1815 with the Congress of Vienna and the end of Napoleonic rule, and was completed in 1871 when Rome became the capital of the Kingdom of Italy.

David Livingstone
David Livingstone was a Scottish Congregationalist pioneer medical missionary with the London Missionary Society and an explorer in Africa, one of the most popular national heroes of late–19th-century in Victorian Britain.

Feuerbach
Ludwig Andreas von Feuerbach was a German philosopher and anthropologist best known for his book The Essence of Christianity, which provided a critique of Christianity which strongly influenced generations ...
...
"Feuerbach is the only one who has a serious, critical attitude to the Hegelian dialectic and who has made genuine discoveries in this field. He is in fact the true conqueror of the old philosophy". Marx, 1844

1872
Mary Celeste
Mary Celeste was an American cargo ship that was found adrift in the North Atlantic in December 1872 in perfect condition but abandoned. The fate of the crew and the reason for the abandonment of the ship remain a mystery.

1872
Bertrand Russell
Bertrand Russell, was one of the world's best-known intellectuals. He was a philosopher, logician, and mathematician. He was born in Wales, but spent most of his life in England. He worked mostly in the 20th century. Russell tried to make philosophy popular. He gave his opinion on many topics. He wrote the essay, "On Denoting", which has been described as one of the most influential essays in philosophy in the 20th Century. In 1950, Russell was made a Nobel Laureate in Literature "in recognition of his varied and significant writings in which he champions humanitarian ideals and freedom of thought". He died of influenza.

1874
Gold Coast (Gulf of Guinea)
The Gold Coast was a British colony on the Gulf of Guinea in west Africa that became the independent nation of Ghana in 1957. The first Europeans to arrive at the coast were the Portuguese in 1471 In 1482, the Portuguese built the Castle of Elmina, the first European settlement on the Gold Coast. From here they traded slaves, gold, knives, beads, mirrors, rum and guns. News of the successful trading spread quickly, and eventually British, Dutch, Danish, Prussian and Swedish traders arrived as well. The European traders built several forts along the coastline. The slave trade was the principal exchange for many years.

1875
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen was a Danish author best known for writing children's stories including "The Little Mermaid" and "The Ugly Duckling."
He was a prolific writer of plays, travelogues, novels, and poems, Andersen is best remembered for his fairy tales. Andersen's popularity is not limited to children; his stories, called eventyr in Danish, express themes that transcend age and nationality.

1875
Charles Lyell - Uniformitarianism
Charles Lyell, was a British geologist. He was the foremost geologist of his day, and an influence on the young Charles Darwin. Lyell's Principles of Geology was his most famous, most influential, and most important book. The book was a development of the ideas of James Hutton, but with many additions, improvements and examples. The book established Lyell's credentials as an important geological theorist. It was a work of synthesis, backed by his own personal observations on his travels.
The central argument in Principles was that the present is the key to the past.

1875
Alexander Graham Bell
Alexander Graham Bell was one of the primary inventors of the telephone, did important work in communication for the deaf and held more than 18 patents. He worked with Thomas Watson on the design and patent of the first practical telephone. Graham Bell died on August 2, 1922, in Cape Breton Island, Nova Scotia, Canada.
Alexander Graham Bell recorded his voice on a wax-covered cardboard disc on April 15, 1885, and gave it an audio signature: "Hear my voice - Alexander Graham Bell."

1876
Porfirio Díaz
Mexican president Porfirio Díaz is best known for establishing a strong centralized state during his term. Considered a dictator by some, Díaz is a controversial figure in Mexican history. Historians claim that he suppressed the media and controlled the court system, managing to keep his people in a constant state of uncertainty while controlling all aspects of the government from his seat.

1876
Battle Of Little Big Horn
The Battle of the Little Bighorn, known to Lakota, was an armed engagement between combined forces of the Lakota, Northern Cheyenne, and Arapaho tribes, against the 7th Cavalry Regiment of the United States Army. The battle, which occurred June 25–26, 1876, was the most prominent action of the Great Sioux War of 1876.

1876
Jack London
Jack London was an American novelist, journalist, and social activist. Some of his most famous works include The Call of the Wild and White Fang, as well as the short stories "To Build a Fire", "An Odyssey of the North", and "Love of Life".
Jack London was part of the radical literary group, and a passionate advocate of unionization, socialism, and the rights of workers. He wrote several powerful works dealing with these topics, such as his dystopian novel The Iron Heel, his non-fiction exposé The People of the Abyss, and The War of the Classes.

1876
Muhammad Ali Jinnah
Muhammad Ali Jinnah was a lawyer, politician, and the founder of Pakistan.He served as leader of the All-India Muslim League from 1913 until Pakistan's creation on 14 August 1947, and then as Pakistan's first Governor-General until his death. In 1920, the Indian National Congress launched a movement of non-cooperation to boycott all aspects of British rule. Jinnah opposed this policy and resigned from the congress. After provincial elections in 1937, the congress refused to form coalition administrations with the Muslim League in mixed areas. Relations between Hindus and Muslims began to deteriorate. In 1940, at a Muslim League session in Lahore, the first official demand was made for the partition of India and the creation of a Muslim state of Pakistan. His insistence on this issue through negotiations with the British government resulted in the partition of India and the formation of the state of Pakistan on 14 August 1947. This occurred against a backdrop of widespread violence between Muslims, Hindus and Sikhs, and a vast movement of populations between the new states of Pakistan and India in which hundreds of thousands died.

1876
Congo - Kinshasa
Kinshasa (Leopoldville) is the capital and the largest city of the Democratic Republic of the Congo. It is located on the Congo River.The Democratic Republic of the Congo is a country located in Central Africa. From 1971 to 1997 it was named Zaire.

1876
Bayreuth Festival
The Bayreuth Festival is a music festival held annually in Bayreuth, Germany, at which performances of operas by the 19th-century German composer Richard Wagner are presented.

1877
Phonograph
The phonograph, also called the record player or gramophone, is an electronic device that plays recorded sound. It was the most common device for playing recorded music from the 1870s through the 1980s. It was invented by Thomas Edison.

1878
Mirza Fatali Akhundov
Mirza Fatali Akhundzade also known as Akhundov, was a celebrated ethnic Azerbaijani author, playwright, philosopher, and founder of modern literary criticism,"who acquired fame primarily as the writer of European-inspired plays in the Azeri Turkic language". Akhundzade singlehandedly opened a new stage of development of Azerbaijani literature and is also considered one of the founders of modern Iranian literature.

1878
Second Anglo–Afghan War
The Second Anglo–Afghan War was fought between the United Kingdom and the Emirate of Afghanistan from 1878 to 1880,...
This was the second time British India invaded Afghanistan. The war ended after the British emerged victorious against the Afghan rebels...

1878
Treaty of San Stefano
The Treaty of San Stefano was a treaty between Russia and the Ottoman Empire signed at San Stefano, then a village west of Constantinople, on 3 March 1878, by Count Nicholas Pavlovich Ignatiev and Aleksandr Nelidov on behalf of the Russian Empire and Foreign Minister Safvet Pasha and Ambassador to Germany Sadoullah Bey on behalf of the Ottoman Empire. The treaty ended the Russo-Turkish War, 1877–78.
The treaty provided for the creation of an autonomous Principality of Bulgaria following almost 500 years of Ottoman domination. The day the treaty was signed is celebrated as Liberation Day in Bulgaria.

1879
Anglo-Zulu War
The Anglo-Zulu War was a war fought from 1873 to 1879 between the Zulu people and the British Empire. There was no declaration of war. The war was fought in South Africa, mostly. The Zulu were victorious at first, and won the Battle of Isandlwana. Later their luck turned, and the British Empire won the Battle of Ulundi. The Zulu lost the war, and the Zulu Kingdom ceased to exist as an independent state. Today, the area is part of South Africa, and is called KwaZulu-Natal.

1879
War of the Pacific
The War of the Pacific, took place from 1879 to 1883, with Bolivia and Peru on one side and Chile on the other. The war ended with a Chilean victory, which gained a significant amount of land from Peru and Bolivia.

1879
Ali Akbar Dehkhoda
Ali Akbar Dehkhoda was born in Tehran 1879. His father, Khan Baba Khan Ghazvini, died when his son was only nine years old. In December 1899, Dehkhoda enrolled in the School of Political Science. After completing his studies, Dehkhoda was retained as a secretary by the Ghajar dignitary and ambassador to Balkan countries, and studied for the next two years, primarily inVienna, Austria.In these years he completed his French language. Dehkhoda”s returned to Iran, in 1905, coincided with the Iranian Constitutional Revolution and soon became an important participant in that movement. His literary and commentary work began with his collaboration withSur-Esrafil newspaperfounded by Mirza Jahangir Khan Shirazi, known as Sur-Esrafil, and Qasem Khan Tabrizi. Dehkhoda wrote a satirical political column titledCharand-o-Parandunder the nickname Dakho which became quite popular and controversial. Sur Esrafil was a popular newspaper among the people.
With the bombardment of the Iranian Parliament by Mohammad Ali Shah, Dehkhoda was arrested and forced into exile since was one of the members of liberation movement while his friend and collaborator, Sur Esrafil was executed by the order of the Shah.
During World War I, Dehkhoda took sanctuary among the Bakhtiaris in the Chahar Mahal area and upon the conclusion of the war returned toTehran. From this time, Dehkhoda withdrew from public and political life and immersed himself in literary and scholarly works. It was during this period that he undertook the monumental task of writing his Persian Encyclopedia, as well as producing other literary and scholarly works on Persian literature and language. Dehkhoda’s Persian Encyclopedia, is the conclusion of his attempt during forty years.


در همین زمینه 

تاریخ جهان دادگاه جهان است
بخش‌های دیگر«تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک»
...
سایت همنشین بهار 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook