یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ / Sunday 24th November 2024

 

 

خلیج فارس و مدعیان صاحب اختیاری جهان
Persian Gulf 

 
...
اشاره به دوز و کلک طالبان نفت و دلار، به معنی نادیده گرفتن ظلمی که بر مردم ستمدیده ایران می‌رود، نیست و اثبات شئی نفی ماعَدا نمی‌کند.

این بحث در مورد خلیج‌ فارس Persian Gulf است، «آبراه»ی که در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه‌جزیره عربستان قرار دارد.
خلیج یا «شاخاب» به بخشی از دریا گفته می‌شود که در خشکی پیش رفته‌آست.
...
جمعه ۱۳ اکتبر ۲۰۱۷ که آقای ترامپ، موضع و سیاست خود را در باره ایران و برجام تشریح نمود، عالماً عامداً خلیج فارس را خلیج عربی نامید که با توجه به «نقشه‌های در راه» و نیز خُلق و خوی ایشان، چندان عجیب نیست.
او که در سخنرانی خودش موقعیت کاخ سفید و ریاست جمهوری آمریکا را در حد سخنگوی عربستان و نتانیاهو، پائین آورد، بخشی از سخنان بر حق مردم شیخ‌گزیده ایران را هم تکرار کرد و این البته، نیات او و «دولت پنهان» را نمی‌پوشاند.
دولت پنهان Deep state در آمریکا، فارغ از اینکه کدام حزب و چه کسی مصدر کار باشد، بر سیاست‌گذاری عمومی، اعمال نفوذ و کنترل دارد.
...
آقای ترامپ پیش از کنفرانس خبری کاخ سفید، با اشاره به ایران، از «ملت تروریست» سخن گفت!
"This afternoon, in a little while, I'll be giving a speech on Iran, a terrorist nation like few others, and I think you're going to find it very interesting,"
گفته می‌شود امثال «استفان میلر» و «استیو بانون» نیز، در تدوین سخنرانی‌های وی نقش داشته‌اند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
سومین خلیج بزرگ جهان
خلیج‌ فارس از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب راه دارد، و از غرب به دلتای رودخانه اروندرود، ختم می‌‌شود.
اروندرود حاصل پیوند دو رودخانهٔ دجله و فرات و پیوستن رود کارون به آن است.
...
خلیج‌ فارس، بعد از خلیج مکزیک (که بیشتر آن توسط قاره آمریکای شمالی و آمریکای مرکزی احاطه شده‌) و خلیج هادسون(که در کانادا واقع است)، سومین خلیج بزرگ جهان بشمار می‌‌آید.
سواحل شمالی خلیج‌ فارس تماماً در جغرافیای سیاسی ایران است و به جز ایران، کشورهای عمان، عراق، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر و بحرین هم در کناره آن هستند.
...
خلیج‌ فارس محور ارتباط بین اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است. در منطقه خاورمیانه، به عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مرکز ارتباطی بین این سه قاره‌است و بخشی از یک سیستم ارتباطی شامل اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند بشمار می‌رود. به همین دلیل از دیرباز مورد توجه قدرت‌های جهانی و هم چنین بازرگانان و تجار دنیا بوده‌است.
خلیج‌ فارس از نظر جغرافیای سیاسی، استراتژیک، انرژی و تاریخ و تمدن یک پهنه آبی مهم و حساس در دنیا محسوب می‌شود.
...
بزرگترین عامل اهمیت خلیج‌ فارس وجود معادن سرشار نفت و گاز در کف بستر و سواحل آن است به طوری که این منطقه را «مخزن نفت جهان» نام نهاده‌اند. خلیج‌ فارس مسیر انتقال نفت کشورهای ایران، عراق، کویت، عربستان و امارات متحده عربی است، و به همین سبب، منطقه‌ای مهم به شمار می‌‌آید. در حدود ۳۰ درصد نفت جهان از منطقه خلیج‌ فارس تأمین می‌‌شود که از طریق این پهنه آبی و از راه تنگه هرمز به سایر نقاط دنیا حمل می‌گردد.
بندرهای مهمی در حاشیه خلیج‌ فارس وجود دارد که از آنها می‌‌توان بندرعباس، بوشهر، بندرلنگه، کیش، خرمشهر و بندر ماهشهر در ایران، و شارجه، دوبی و ابوظبی را در امارات متحده عربی و بندر بصره و فاو در عراق را نام برد.
...
از منظر نظامی، وجود پایگاه‌های متعدد اعم از دریایی، هوایی و زمینی در منطقه خلیج‌ فارس که عمدتاً متعلق به کشورهای آمریکا و انگلستان هستند و همچنین حضور ناوهای جنگی کشورهای غربی، اهمیت نظامی آن را نمایان می‌‌سازد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیشینه تاریخی خلیج ‌فارس
نام تاریخی این خلیج، در زبان‌های گوناگون، خلیج‌ فارس یا دریای پارس بوده‌‌است. در تمام سازمان‌های بین‌المللی نام رسمی آن، «خلیج‌ فارس» است. سازمان آب‌نگاری بین‌المللی (IHO)
The International Hydrographic Organization هم، که نقش مهمی در تعیین حدود دریاها و تسهیلات نقشه‌برداری دریایی و تعیین حد و مرزهای دریایی دارد، از آن با عنوان خلیج‌ فارس یاد می‌‌کند.
همه رؤسای جمهور آمریکا، از کارتر و ریگان و بوش پدر گرفته، تا کلینتون و بوش پسر و باراک اوباما از آن با عنوان «پرشین گلف» یعنی خلیج فارس یاد کرده‌اند. ترامپ هم درگذشته، «پرشین گلف»(خلیج فارس) را بر زبان می‌آورد. برای مثال در گفتگو با «لاری کینگ» Larry King دوم سپتامبر ۱۹۸۷ که ویدئوی آن موجود است. 

گرچه این آبراهه در همه متون تاریخی و جغرافیایی عربی، خلیج ‌فارس و دریای فارس نامیده شده و تا پیش از دهه ۶۰ قرن بیستم، کشورهای عربی از عبارت «الخلیج الفارسی» در مکاتبات رسمی خود استفاده می‌‌کردند، اما اعراب، از دهه ۱۹۶۰ میلادی نام خلیج عربی را بکار برده و این مطلب طی یک بخشنامه از طرف اتحادیه عرب به همه کشورهای عربی رسماً ابلاغ شده‌است.
البته سایر کشورهای جهان و سازمان‌های بین‌المللی همچنان از نام اصلی و کهن خلیج ‌فارس استفاده کرده‌اند.
...
مدعای شیوخ عرب بر موضوع‌های زیر استوار است:
زمانی که اروپاییان آن دریا را خلیج فارس نام گذاری کردند دولت‌های قدرتمند مستقل عربی وجود نداشتند ولی امروزه کشورهای عربی بزرگی پیرامون این دریا هستند و جمعیت عرب در پیرامون خلیج از فارس‌ها خیلی بیشتر است. روی این حساب، عرب‌ها حق دارند آب‌هایی را که پیرامون آن‌ها است به نام مورد دلخواه خود بنامند!
اگر بنا بر اینگونه استدلال‌ها باشد، پس ایرانیان و یک میلیارد جمعیت غیر عرب پیرامون دریای عرب نیز می‌‌توانند به خود حق بدهند که نام آن را به نام‌های تاریخی دیگرش از جمله بحر مکران، بحر پارس یا دریای هندوس - دریای بزرگ شرق -دریای آریترا- و از این قبیل تغییر دهند.
شیوخ عرب می‌گویند یک مورخ رومی آن را خلیج عربی نامیده و نوشته‌است: سواحل خلیج‌ فارس تابع دولت ایران نیست و دیگری نوشته، ساکنان دو سوی این دریا عرب هستند و ادب حکم می‌‌کند که این دریا را «خلیج عربی» بنامیم!
...
مسأله وراتر از نژادپرستی و خاک و خون گرایی است. واقعش، در اسناد تاریخی، از کتب گوناگون گرفته تا نقشه‌های قدیمی، نام خلیج‌ فارس برجسته است. حتی یک نوشته و مکتوب در زبان عربی تا قبل از سال ۱۹۵۸ وجود ندارد که خلیج‌عربی بکار برده باشد.
جدا از مستندات تاریخی، می‌‌توان به دلایل حقوقی، اسناد سازمان‌های بین‌المللی، کنوانسیون‌ها و قراردادهای رسمی، همچنین به دیدگاه روشنفکران و جغرافی‌دانان عربی و غربی تکیه کرد که همه بر نام خلیج فارس اشاره دارند.
...
در باره این موضوع که جمعیت اعراب پیرامون خلیج از فارس‌ها بیشتر هستند، خوب است به کثرت ساکنان غیر عرب در کشورهای عربی خلیج فارس، اشاره شود و اینکه در چند سال آینده عرب‌ها در میان انبوه جمعیت غیر بومی گم خواهند شد. چرا؟ چون هندی‌های مقیم قطر، امارات، کویت، بحرین و عمان از بومیان عرب بیشتر می‌‌شوند و بومیان قطر تنها ۱۵ درصد ساکنان آن را تشکیل می‌‌دهد.
آیا واقعاً چنین هویت‌هایی می‌‌توانند به عنوان کشور- ملت، و هویت ملی قومی تعبیر شوند؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
العالم العربی من المحیط الاطلسی الی خلیج الفارسی
خلیج فارس در دوره‌هایی از تاریخ و حتی در دوره فتحعلی شاه یک دریای ایرانی بوده و انگلیسی‌ها برای استقرار در هر منطقه از سواحل(در ظاهر هم که بود)، از دولت ایران، مجوز می‌‌گرفتند.
نام خلیج فارس از گذشته‌های دور، در همه زبان‌ها بخصوص در زبان عربی بطور مستمر وجود داشته و تا دوره جمال عبدالناصر با آن مخالفتی نشده‌است. بگذریم که نوار سخنرانی‌های ناصر و جملات معروف او در یوتیوب در دسترس است که می‌‌گوید: العالم العربی من المحیط الاطلسی الی الخلیج الفارسی
سید قطب، حسن‌البنا و شیخ شلتوت هم در سخنرانی‌های خودشان شبیه آن را گفته‌اند: العالم الإسلامی من المحیط الاطلسی الی الخلیج الفارسی.
...
در آثار ابن بطوطه، حمدالله مستوفی، یاقوت حموی، حمزه اصفهانی، ناصرخسرو قبادیانی، ابوریحان بیرونی، و همچنین در آثار نویسندگان جدید عرب از نام «خلیج فارس» بدون کم‌وکاست یاد شده‌است. ابن حوقل، ابن فقیه، یعقوبی، مقدسی، مسعودی، ابن بلخی، استخری، مسعودی و حافظ ابرو مورخ و جغرافیدان مشهور عصر تیموری، همه به دریای فارس، اشاره نموده، و منابعی چون المسالک الممالک ابن خردادبه، الخراج قدامه بن جعفر، و آثارالبلاد و اخبارالعباد زکریای قزوینی و...، هم صحبت از خلیج فارس کرده‌اند.
ازاین‌گذشته، چندین و چند اطلس در بر دارنده نام و نقشه‌های کهن منتشر شده و نشان می‌‌دهد که نام خلیج‌ فارس در همه آن‌ها بکار رفته‌است.
از کهن‌ترین این اطلس‌ها بطور نمونه می‌‌توان به نقشه جهان از أناکسیماندر (۶۱۰–۵۴۶ ق. م)، (Anaximander)، نقشه جهان هکاتئوس (۵۵۰–۴۷۶ ق. م)، (Hecataeus)، از سرشناس‌ترین جغرافیدانان یونانی، و به نقشه جهان بطلمیوس (۱۶۸–۹۰ م)، (Claudius Ptolemy) منجم و جغرافیدان مشهور اسکندریه اشاره نمود.
در نقشه ایران دوره افشاریه (ساموئل دان ۱۷۴۷)، و نقشه ایران و توران مربوط به دوره قاجاریه ۱۸۹۱ (آدولف اشتیلر)، هم نام خلیج فارس را می‌بینیم.
...
در کتابخانه کنگره آمریکا و کتابخانه آرگوسی نیویورک بیشتر از ۲۰۰ نقشه تاریخی موجود است که نام خلیج فارس را دارد. در بریتانیا، روسیه، هند و در بسیاری از کشورهای اروپایی نیز نقشه‌هایی با ارزش تاریخی وجود دارد که خلیج فارس با نام اصلی در آن‌ها ثبت شده‌است.
سال ۱۷۵۳ میلادی در آمستردام هلند نقشه‌ای منتشر گردید که منحصراً مربوط به خلیج فارس بود و از آن با نام Persische Golf یاد شده‌است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مخالفت با ستمگری و زشتی سنت دیرین نیاکان ماست
اولین رهبر عربی که نام خلیج عربی را بکار برد عبدالکریم قاسم بود. (بعد از کودتا در عراق ۱۳۳۷)
این اقدام او مورد اعتراض ایران واقع شد اما بعد در کویت و مصر نیز این واژه جعلی رایج گشت و امروزه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس این شاخابه را خلیج عربی و در شمال آفریقا خلیج می‌نامند.
بدیهی است که تغییر نام خلیج فارس با انگیزه سیاسی( و نه فقط از روی تعصب قومی) بکار می‌‌رود و آقای ترامپ و عقبه آن می‌دانند که اقدامی خلاف حقوق بین‌الملل و کنوانسیون‌های فرهنگی است.
همانطور که درآغاز گفتم با اشارت دولت پنهان که صحنه گردان اصلی در آمریکا است و به امثال ترامپ خط می‌دهد، وی که پیشتر «پرشین گلف» بر زبانش جاری بود، این بار عالماً عامداً خلیج فارس را خلیج عربی نامید. چرا؟
آیا ترامپ می‌خواست فقط دم شیوخ فاسد عرب را ببیند و برای تقرب به آنان بود که این غلط اصافی را کرد؟ یا نه، مدعیان صاحب اختیاری جهان، بنا بر «نقشه‌های در راه»، رویارویی و شاخ و شونه کشیدن‌های آتی را در تقدیر می‌بینند؟
آیا جغدهای جنگ از حالا دارند به خریداران اسلحه و مشتری‌های لاکهید مارتین و نورتروپ گرومن، قوت قلب می‌دهند و برای همین است که از خلیج عربی نام برده شد؟
آیا امثال ترامپ و جولیانی و مک‌کین و جان بولتون نمی‌دانند که دبیرخانه سازمان ملل متحد و آژانس‌های تخصصی آن دستکم ۸ بار یادآوری کرده‌اند که روش مرسوم دبیرخانه سازمان ملل کاربرد نام خلیج فارس است و خلیج فارس، کاربرد مستمر و طولانی در اطلس‌ها و کتب جغرافیایی دارد؟
... 
با هجوم اعراب به ایران زمین در عهد ساسانی، وقتی دعوت همه به اسلام، به تحمیل اسلام بر همه بدَل شد، در میهن ما خیلی چیزها رنگ عربی گرفت. نام فرزندانمان، کتاب مقدس، مناجات و عبادات، ایام عید و عزا، مراسم ازدواج و مرگ و زبان فارسی، همه و همه، به عربی آمیخته بود و آمیخته شد. ولی این دلیل نمی‌شود که حساسیت خود را از دست بدهیم و غلط زیادی ترامپ را که آگاهانه خلیج عربی را بکار برد، تصادفی و اشتباه لپی بپنداریم.
هیچ انسان ستمدیده‌‌ای که جهان و میهنش را ‌بشناسد، با استبداد زیر پرده دین و حکومتی که در میهن شیخ گزیده ما فقر و ستم و اندوه به بار آورده، میانه‌ ندارد. اما این مرزبندی بر حق، دلیل نمی‌شود که مرعوب تبلیغات جغدهای جنگ شده، از نقشه‌های شوم ترامپ و عقبه‌ و نوکرانش غافل شویم.
 شجاع و برنا باشیم و از های و هوی و گرد و خاک نوکران استعمار و ارتجاع نهراسیم. مخالفت با ستمگری و زشتی سنت دیرین نیاکان ماست.

تیلرسون(وزیر خارجه آمریکا) پیش از ترامپ، در صحبتهای خودش «خلیج عربی» را بکار برده‌است.
...
سایت همنشین بهار
 
 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook