یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ / Sunday 24th November 2024

 

 

شورش بدون رهبر اسلام‌شهر

 May be an image of 6 people, people standing and outdoors

◄اسلامشهر، تا سال ۱۳۵۲،منطقه «قاسم آباد شاهی» نامیده می‌شد، اما بعداً نامش به «شادشهر» و پس از انقلاب به «اسلامشهر» تغییر کرد.
◄بنابر آمار رسمی بانک مرکزی، تورم در سال ۱۳۷۳ به بیش از ۳۵ درصد و در سال ۱۳۷۴ به نزدیک ۵۰ درصد رسید که بالا‌ترین نرخ تورم رسمی و اعلام شده در ایران است.
۱۵ فروردین ۱۳۷۴، در اسلامشهر، مردم فقیر و حاشیه‌نشین که از افزایش تورم و کرایه‌ی حمل و نقل به تنگ آمده بودند همراه با جمع کثیری از ساکنین رباط کریم، سلطان‌آباد و صالح‌آباد به کوچه و خیابان ریختند و علیه حکومت به اعتراض برخاستند.
آنزمان دولت رفسنجانی زمام امور را در دست داشت. در آن تظاهرات، اداره‌های دولتی و بانک‌ها آسیب دیدند. در خیابان‌ها لاستیک آتش زده شد و مردم، جاده‌ی ساوه به تهران را بستند. نیروهای دولتی واکنش نشان دادند و بسیاری دستگیر شدند. گفته می‌شود در جریان سرکوب معترضان حتی از هلیکوپترهای مجهز به تیربار نیز استفاده شده که نمی‌دانم چقدر واقعی‌ست. جلوتر، اعتراضات مشابه در تهران، شیراز، اراک، تبریز، قزوین و مشهد روی داده بود. شورش ۱۵ فروردین ۷۴ یادآور تظاهرات اعتراضی خرداد ۷۱ مشهد بود که آن نیز به سرانجام نرسید.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
شورش ۱۵ فروردین۷۴ از اکبرآباد [نسیم شهر] آغاز شد و به سرعت تمام منطقه را فراگرفت. مردم فقیر آن دیار، اغلب در تهران کار می‌کردند و بعد از نوروز خبر افزایش ۵۰ درصدی کرایه حمل و نقل، آنان را کلافه کرد و سر به شورش برداشتند. سر راه لاستیکها را آتش می‌زدند و به زمین و زمان بد و بیراه می‌گفتند... جاده ساوه مسدود شده بود، و بیم حمله به بانکها و آتش زدن مغازه‌ها می‌رفت. این اتفاقات به اکبرآباد محدود نماند و به سرعت شهرهای حاشیه جاده ساوه را گرفت. هیچ چیز جلودار معترضان خشمگین جاده ساوه نبود.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آن روز یک ناحیه آموزش و پرورش، دفتر تبلیغات اسلامی، شعبه مرکزي کفش ملی، فروشگاه شهر و روستا، فروشگاه ایران ناسیونال و...توسط معترضین به آتش کشیده شد. پاسگاه نیروی انتظامی (سر باغ فیض) مدتی به تصرف مردمی که به دنبال اسلجه می‌گشتند، درآمد. کم‌کم نیروهای ویژه ضد اغتشاش سرمی‌رسند و سرکوب آغاز می‌شود. گفته می‌شود حتی با دوشکا بسوی مردم شلیک می‌کنند. در آن ایام، روزنامه‌ها در مورد وقایع اسلامشهر سکوت اختیار کردند و تعدادی تنها به خبر ناآرامی در اسلامشهر بدون شرح جزییات اشاره نمودند. غلامحسین رهبرپور رییس دادگاه انقلاب وقت، دو ماه بعد، از محاکمه ۵۰ نفر از تظاهرکنندگان وقایع اسلامشهر خبر داد، اما به احکام آنها جایی اشاره نشد. نمی‌خواهم به گزاره های ناراست تکیه کنم. از تعداد و اسامی آسیب‌دیدگان، اطلاعات قابل استناد در دسترس من نیست.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
علی اکبر ناطق نوری رییس وقت مجلس شورا در خاطرات خود به اسلامشهر اشاره کرده و از تعدادی از تظاهرکنندگان با عنوان «عقده‌ای و اراذل» نام برده است. رفسنجانی در خاطرات روز پانزدهم فروردین ۱۳۷۴نوشته: «از پیش از ظهر خبـر رسـید کـه در اسـلام شـهر و روسـتاى اکبرآبـاد، جمعـى از مـردم دراعتراض به گران شدن کرایـه مینـى بـوس‌هـاى خـط اکبرآبـاد شـلوغ کـرده‌انـد و دسـت بـه راهبندان و تخریب زده‌اند و با نیروهـاى انتظـامى درگیـر شـده‌انـد. تـا عـصر مرتبـاً گـزارش می‌رسید. با دکتر حسن روحـانى، دبیـر شـوراي عـالی امنیـت ملـی و علـی لاریجـانى، رییس سازمان صداوسیما و علـی فلاحیـان، وزیـر اطلاعـات و علـی محمـد بـشارتی، وزیر کشور درباره عکس العمل و چگونگی پخش خبر مذاکره شد.»
شورش بدون رهبر اسلام‌شهر، در غیاب طبقه متوسط شهری صورت گرفت...
 
 

░▒▓ همه نوشته‌ها و ویدئوها در آدرس زیر است: 
...
همنشین بهار 

 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook