جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ / Friday 26th April 2024

 

 

تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (49)
با انقلاب آمریکا بردگی زیر سوال نرفت 

https://www.youtube.com/watch?v=19-V06qDs5Y


در قسمت پیش؛ ضمن شرح وقایع قرن هجدهم میلادی و آنچه بین سال‌های ۱۷۲۵ تا ۱۷۵۰ گذشت، ازجمله به موارد زیر اشاره نمودم:
  • افول صفویان و طمع روس‌ها به ایران
  • سفرهای گالیوِر
  • جان‌کای و اختراع جدید
  • روی کارآمدن امپراتور چیان‌لونگ
  • فون‌لینه و طبقه‌بندی گیاهان
  • جنگ جانشینی لهستان
  • برآمدن و فروشدن نادر شاه
  • پروس و فردریش کبیر
  • جاکوبیت‌ها و نبرد کالودن
  • پایان جنگ جانشینی اتریش
  • مرگ یوهان سباستیان باخ
در این بخش یه مهم‌ترین وقایع بین ۱۷۵۰ تا ۱۷۷۰ می‌پردازم.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۱
عصر یخبندان کوچک
پس از دوره گرم سده‌های میانه؛ عصر یخبندان کوچک آغاز شد و ادامه یافت.

در این دوره دمای هوا در بیشتر نقاط جهان پایین و پایین‌تر رفت و موجب تغییر در پوشش گیاهی و جانوری و حتی الگوهای بارندگی و دمایی مناطق گوناگون شد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۲
قدرت برق
از اوایل قرن هجدهم دانشمندان به‌رعد و برق توجه می‌کردند. بنجامین فرانکلین Benjamin Franklin بادبادکی را با نخی ابریشمی در یک روز توفانی هوا کرد و با این کار جرقه‌هایی را نشان داد که از ابرها روی نخ بادبادک پایین می‌آمدند. فرانکلین مخترع برق‌گیر و عینک‌ دوکانونی بود. به خاطر آزادیخواهی او و همچنین در پیوند با اختراع برق گیر، در باره‌اش گفته‌اند: برق را از پهنه آسمان و شمشیر را از دست ستمکاران برگرفت. 
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۳
جان آدامز
جان آدامز یکی از شخصیت‌های برجسته انقلاب آمریکا؛ نقش تاریخی قوانین شرعی و فئودال را به عنوان خاکریزهای ظلم و ستم روحانی و سکولار مورد ارزیابی قرار داد‌ و بر اهمیت تحصیلات عمومی به عنوان ضامن آزادی تأکید نمود. وی اعتقاد داشت آزادی در فقدان دانش عمومی، هیچ دوامی نخواهد داشت.
جان آدامز معترض بود که داعیه‌هایی تحت عنوان حقوق مطرح می‌شوند که هیچ ربطی به حقوق نداشته و پایانی هم بر آن متصور نیست. وی با اشاره به موضوع فوق در نامه‌ای‌ به توماس جفرسون نوشت: .There will be no End of it
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۵
زلزله مهیب در لیسبون
سال ۱۷۵۵ مردم لیسبون در پرتغال در یک جشن مذهبی شرکت داشتند که ناگهان با سه زلزله پیاپی و بسیار مخرب روبرو شدند.

ساعاتی بعد «ابر موج‌های» اقیانوس اطلس که بر اثر زلزله ایجاد شده بودند نیز، پیکر ویران شده لیسبون و سواحل پرتغال را زیر ضربات مرگبار خود گرفت. بیش از ۶۰ هزار نفر از مردم لیسبون در زیر آوار کشته شدند و بناهای بسیار از جمله کلیساها فرو ریختند. شدت زلزله به اندازه‌ای بود که از سواحل شمالی قاره آفریقا تا فنلاند واقع در اسکاندیناوی لرزه‌های آن احساس شدند. زلزله لیسبون خیلی‌ها(از جمله ولتر) را به بُهت و حیرت فرو برد و ایجاد سئوال کرد. (در قسمت بعد به آن اشاره خواهم نمود.) 
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مرگ منتسکیو
سال ۱۷۵۵ بارون دو مونتسکیو Baron de Montesquieu، یکی از متفکران سیاسی فرانسه در عصر روشنگری و نویسنده اثر با ارزش روح القوانین درگذشت. وی بر این باور بود که شورش و خونریزی کاری از پیش نمی‌برد و آنچه یک جامعه نیاز دارد قانون است، قانون. یکی دیگر از آثار منتسکیو نامه‌های ایرانی Lettres persanes است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بوداسَف (بیداروجود)
در سال ۱۷۵۵ در معبد پونینگ The Puning Temple در شهر چنگده چین بلندترین مجسمه‌ی چوبی بوداسَف Bodhisattva ساخته شد. در اندیشه‌های بودایی به موجوداتی که به همه موجودات هوشمند دیگر کمک می‌کنند تا به مرحله بیدار شدن روحانی (بوداگی) برسند بوداسَف (بیداروجود) گفته می‌شود.
یکی از بوداسف‌ها؛ که تجسمی از مهربانی تمامی بوداها به‌شمار می‌آید، اَوَلوکیتِشوَرَه Avalokiteśvara است به معنی راه‌بَری که فرومی‌نگرد. Lord who looks down
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۶
جنگ هفت ساله
جنگ هفت ساله یک درگیری نظامی بزرگ بود که بین سال‌های ۱۷۵۶ تا ۱۷۶۳ میلادی بین تمامی قدرت‌های بزرگ آن زمان رخ داد و آمریکای شمالی و مرکزی، اروپا، ساحل غربی آفریقا، هند و فیلیپین را تحت تأثیر قرار داد. در پایان جنگ، فرانسه با معاهده پاریس تمام متصرفاتش در هند، کانادا و حوالی رود می‌سی‌سی‌پی را به انگلستان واگذار کرد. 

انگلیس که خود گرفتار وام‌های سنگین شده بود، در صدد وضع مالیات‌های جدید و بسط استیلای خود بر مستعمرات برآمد، از این رو با بالابردن مالیات‌ها، برای شکر و حتی تمبر پستی، مردم را ناراضی و عاصی کرد. تا جایی که (در مستعمرات) فشارها به شورش علیه حکومت بریتانیا انجامید. کمی بعد به این موضوع برمی‌گردیم.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۷
نبرد پلاسی و سیاه چاله کلکته
نبرد پلاسی نخستین جنگ بریتانیایی‌ها و هندی‌ها پس از حضور بیش از یکصد ساله کمپانی هند شرقی در هند است.
این رویارویی به فرماندهی ژنرال بریتانیایی «رابرت کلایو» و «میرزا محمد سراج الدوله» حاکم بنگال هند در سال ۱۷۵۷ در گرفت که در نهایت نیروهای سازمان یافته بریتانیا طرف مقابل را شکست دادند و بار دیگر، روز از نو سلطه از نو، بر اوضاع مسلط شدند. گفته می‌شود سراج الدوله در اوایل درگیری شماری از انگلیسی‌ها را در جایی تنگ زندانی کرد که به مرگ آنها انجامید. این موضوع، بعداً شاخ و برگ داده شد و بریتانیا از آن در برابر نهضت‌های‌ ضداستعماری شبه قاره استفاده زیادی کرد. سیاه چاله کلکته Black Hole of Calcutta اشاره به همین داستان است.
ادگار آلن پو در مقدمه کتاب «زنده بگوری»، کامیل فلاماریون Camille Flammarion در کتاب آخرین روز جهان، همچنین توماس پینچون در رُمان میسون و دیکسون Mason & Dixon به آن پرداخته‌است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۸
ادموند هالی و ستاره‌های دنباله‌دار
ادموند هالی اخترشناس، و مخترع انگلیسی معتقد بود که دنباله دارها مانند سیارات دارای مدار بیضوی هستند. این بدان معنا بود که آنها را می‌توان ردیابی کرد و بازگشت‌شان را محاسبه و حتی پیش‌بینی نمود. وی با کمک قانون جاذبه نیوتن ادعا کرد که دنباله داری که در سالهای ۱۶۰۷ و ۱۶۸۲ از کنار زمین گذشته است، سال ۱۷۵۸ باز خواهد گشت. دنباله دار مزبور سال ۱۷۵۹ بازگشت.(یک سال دیرتر)، زیرا از مجاورت مشتری رد شده بود و جاذبه نیرومند مشتری از سرعت آن کاسته بود.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۵۹
جنگ کِبِک و نوول فرانس
سال ۱۷۵۹ نیروهای انگلیسی به فرماندهی ژنرال جیمز وولف؛ به مستعمره پیشین فرانسه در آمریکای شمالی(شهر کِبِک کانادا، مرکز فرانسهٔ نو) حمله کردند.

کِبِک محاصره شد و بی وقفه زیر آتش توپخانه انگلیسی‌ها قرار گرفت و درنهایت صاحب اختیار مهاجرنشین نوول فرانس Nouvelle-France (فرانسه نو) در کانادا، انگلیس شد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۶۰
کریمخان زند
در ایران بعد از قتل نادرشاه(که در قسمت چهل و هشتم تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک به آن اشاره کردم)، یکی از سرداران وی به نام کریمخان که از طایفه زند بود، به‌قدرت رسید و حکومت بازماندگان افشار محدود به‌خراسان شد و کریم خان آنجا را به‌احترام نادر، در اختیار جانشینانش باقی گذاشت.
...
نادر با از بین بردن بسیاری از اطرافیان خود، زمینه را برای جانشینی مناسب از بین برده بود. پس از مرگ وی سرداران ریز و درشت او در گوشه و کنار عَلم استقلال بر افراشتند.
کریمخان زند در شیراز- احمدخان ابدالی در افغانستان- فتحعلی خان افشار ارشلو در آذربایجان - حسنعلی خان اردلان در کردستان و محمد حسن خان قاجار در مازندران شروع به حکومت کردند و هر کدام ساز خود را می‌زدند.
در خراسان نیز قاتل نادر شاه، علی قلی ‌خان افشار، بسیاری از اولاد و خانواده نادر را قتل‌عام کرد و خود را «عادلشاه» نامید!
وی که شخصی خونریز و عیاش بود، محمدحسن خان قاجار را در مازندران شکست داد و پسرش آقامحمد خان را مقطوع‌النسل کرد. خودش نیز توسط برادرش ابراهیم خان، کور و سپس کشته شد.

بزرگان افشار؛ نوه نادر به نام شاهرخ میرزا را به‌قدرت رساندند اما او هم یک سال بعد مخلوع و کور شد، و سرانجام توسط شاه سلیمان ثانی (از خاندان صفوی) شکست خورد. پس از مرگ کریم خان، آقامحمدخان به قدرت رسید و در آغاز به خراسان حمله کرد و شاهرخ نابینا را زیر شکنجه کشت.
در رنگ و وارنگ روزگار؛ پسر شاهرخ، پدر پیر و نابینای خود را در دست آقامحمدخان رها کرد و به افغانستان گریخت و در زمان فتحعلی شاه ادعای سلطنت نمود، اما دستگیر و کور شد، سپس زبانش را بریدند و او را کشتند و بدین ترتیب آخرین مدعی سلطنت از خاندان افشاریه از میان برداشته شد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۶۲
ژان ژاک روسو و کتاب قرارداد اجتماعی
ژان-ژاک روسو Jean-Jacques Rousseau متفکر سوئیسی؛ در سدهٔ هجدهم و اوج دورهٔ روشنگری اروپا می‌زیست. اندیشه‌های او در زمینه‌های سیاسی، ادبی و تربیتی، تأثیر بزرگی بر معاصران گذاشت. نقش فکری ژان-ژاک روسو که سال‌ها در پاریس عمر سپری کرد، به عنوان یکی از راه‌گشایان آرمان‌های انقلاب کبیر فرانسه قابل انکار نیست. روسو تلاش می‌کرد، نوعی هماهنگی میان آزادی فردی و جمعی ایجاد نماید. وی این کار را در اثر معروف خود قرارداد اجتماعی که در سال ۱۷۶۲ میلادی نوشت، انجام داد. یکی دیگر از کتاب‌های مهم روسو به نام امیل در زمینه تربیت کودکان است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۶۵
انقلاب آمریکا
قاره‌ی آمریکا؛ از اواخر قرن پانزدهم، تدریجاً توسط مهاجرین اروپایی اشغال شد. (البته خیلی جلوتر؛ وایکینگ‌ها، به برخی سواحل آمریکا آمده بودند)
...
قسمت بزرگی از سرزمین‌های شرقی قاره آمریکا مستعمره بریتانیا بود و تجار انگلیسی با استفاده از نیروی کار بردگان آفریقایی سیستم تجاری بسیار پرسودی ایجاد کرده، هر اسبی که داشتند می‌تاختند. این وضع؛ نمی‌توانست همیشه ادامه داشته باشد و انقلاب در تقدیر بود. انقلابی که جدائی سیزده ایالت آمریکای شمالی از بریتانیا را در پی داشت.
...
مجموعه رویدادها و اندیشه‌ها و تغییراتی که بین سالهای ۱۷۶۵ تا ۱۷۸۳ روی داد؛ انقلاب آمریکا را شکل داد.
پیشتر اشاره نمودم که پعد از پایان جنگ‌ هفت ساله؛ بین قدرت‌های بزرگ(۱۷۵۶ - ۱۷۶۳)، انگلستان که گرفتار وام‌های سنگین شده بود، در صدد وضع مالیات‌های جدید (حتی بر شکر و تمبر پستی) و بسط استیلای خود بر مستعمرات برآمد. 
وقتی چنین شد مهاجرنشین‌ها به شدت واکنش نشان دادند و در قدم نخست از خرید چای انگلیسی (هرچند برایشان ارزانتر از چای قاچاق بود) خودداری کردند و در قدمهای بعد با نیروهای انگلیسی گلاویز شدند.
در جریان زد و خورد که اهالی ماساچوست در آن نقش داشتند تعدادی کشته شدند. در ادامه کشاکشها مردم در بندر بوستن، به کشتی انگلیس حامل چای، حمله کردند و هر چه در آن بود به دریا ریختند. همچنین در رود آیلند، کشتی‌های انگلیسی را به آتش کشیدند. در برابر این اعتراضات، پارلمان انگلیس با وضع قوانین سخت‌تر، بر فشارها افزود اما فایده نداشت و معترضین کوتاه نیامدند.
...
سال ۱۷۶۵در نیویورک کنگره‌ای متشکل از ۹ کوچ نشین تشکیل شد و سران این کوچ نشین‌ها برای اقدام جدی علیه انگلیس هم پیمان شدند و مردم را برای مبارزه با اشغالگران بسیج کردند. درگیری‌ از شهر بوستون شروع شد و به سرعت گسترش یافت. بریتانیا از برتری نیروی دریایی خود سود برد تا شهرهای ساحلی آمریکا را تسخیر و اشغال کند؛ ولی شورشیان بر عمده مناطق بیرون از شهر که ۹۰ درصد جمعیت مستعمره‌نشینان ساکن آن مناطق بودند تسلط داشتند و انگلیسی‌ها را از بوستون بیرون راندند.
انگلیسی‌ها اکتبر سال ۱۷۷۷ از سمت کانادا به حوالی کالیفرنیا و سانتا کلارا (ساراتوگا Saratoga) حمله‌ور شدند اما به اسارت افتادند.
...
آنزمان فرانسه با متحدینش(اسپانیا و هلند)؛ جانب شورشیان را گرفتند و علیه انگلیس وارد عمل شدند. فرانسه در یک نبرد دریایی ارتش بریتانیا را به تسلیم واداشت و....
سال ۱۷۸۳ با انعقاد معاهدهٔ پاریس Treaty of Paris جنگ پایان یافت و حاکمیت ایالات متحده بر مناطقی که امروزه تقریباً به کانادا از شمال، فلوریدا از جنوب و رود می‌سی‌سی‌پی از غرب محدود است به رسمیت شناخته شد.

انقلاب آمریکا گرچه عمیقاً در انقلاب فرانسه و ایده‌های آن تاثیر گذاشت، اما به دلیل اینکه در آن زمان آمریکا کشور کوچکی بود و سه چهار میلیون بیشتر جمعیت نداشت و از نظر جغرافیائی هم از بقیه دنیا جدا بود، بر خلاف انقلاب فرانسه که کل اروپا را به غلیان انداخت، بازتاب خیلی زیادی نداشت. البته سنگ بنای یک دولت پیشرفته را گذاشت و سالیانی پس از آن قانون اساسی(همچنین اعلامیه استقلال) که در زمان خودش بسیار پیشرفته بود، تدوین شد. آنزمان بیشتر کشورها قانون اساسی نداشتند و با فرمان پادشاه و حاکم اداره می‌شدند.
...
نویسندگان اعلامیه استقلال تصریح کردند که مردم حقوق مسلم و معینی دارند و هنگامی که حکومتی به این حقوق تعدی و تجاوز کند، حق دارند که آن حکومت را تغییر دهند و یا براندازند. 
البته با انقلاب آمریکا حفظ نهاد اجتماعی بردگی زیر سوال نرفت. در واقع، تقریباً همهٔ رهبران مهم انقلاب امریکا خودشان برده‌دار بودند و در این زمینه پیش‌داوری‌های ارتجاعی و عقب مانده داشتند.
پس از استقلال، حدودً یک قرن گذشت تا برده‌داری ملغی شود و در آن زمان هم برده‌داری نه به دلایل اخلاقی از آنگونه که اساس و انگیزهٔ انقلاب فرانسه را تشکیل می‌داد، بلکه تنها به این دلیل ملغی شد که دیگر برای تعقیب سیاست توسعه‌طلبی سرمایه‌داری در این کشور کاربرد و سودی نداشت.
یک قرن دیگر هم گذشت پیش از آنکه سیاهان آمریکا بتوانند بدون آنکه کوچکترین خللی به نژادپرستی کامل فرهنگ مسلط وارد سازند، حداقل شناسایی و پذیرش را برای برخی حقوق مدنی خود بدست آورند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۶۹
هلند نو؛ یا استرالیا
هلند نو نامی است که دریانوردان هلندی در قرن هفدهم میلادی به سرزمین استرالیا دادند. آنان در سال ۱۶۰۶ میلادی شبه جزیره کیپ یورک (Cape York Peninsula) در شمال کوئینزلند را کشف کردند و در دهه‌های بعد بیشتر مناطق شمالی و غربی استرالیا را هم مشاهده و ثبت نمودند و نام آن را هلند نو گذاشتند.
...
بعداً در سال ۱۷۷۰؛ جیمز کوک دریانورد بریتانیایی، نواحی اطراف سیدنی در شرق استرالیا را اکتشاف و ثبت کرد. هشت سال بعد هم کاپیتان آرتور فیلیپ با یازده کشتی و ۱۳۵۰ مسافر به حدود سیدنی رسید و اعلام کرد این منطقه یکی از مستعمره‌های بریتانیا است! و نامش New South Wales (ولز جنوبی نو)
نام هلند نو تا بیش از پانزده دهه به کار می‌رفت تا این که در سال ۱۸۲۴ عنوان این سرزمین به استرالیا تغییر یافت. استقلال کشور استرالیا سال ۱۹۰۱ اعلام شد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۷۷۰
انقلاب صنعتی
انقلاب صنعتی مردم زراعت پیشه را از بازارهای محلی خودشان به جامعه‌ای صنعتی، روانه کرد. روندی طولانی که با پیچ و خم‌ها و کنش و واکنشهای بسیار (بویژه در انگلستان) روبرو شد. در انگلستان انقلاب صنعتی در سه زمینه بافندگی، زغال سنگ و ذوب آهن بیشتر نمود یافت بویژه که معادن زغال سنگ و آهن در دسترس بود. با انقلاب صنعتی به جای نیروی انسان (و حیواناتی مانند اسب و قاطر و گاو که کمک‌کار همیشگی کشاورزان بودند) از نیروی ماشین استفاده شد و این تحول بزرگ با جنبه‌های اجتماعی و فکری نیز همراه بود.

انقلاب صنعتی بدون انقلاب کشاورزی نمی‌توانست روی دهد. با روش‌های برتر کشاورزی، ماشین‌های شخم‌زن و بذرپاش و خرمن‌کوب و... وارد کار شد و همین، خیلی‌ها را بی‌کار کرد و چون در روستاها نیازی به کارشان نبود، روانه شهرها می‌شدند. در شهر بر خلاف روستا غذای کافی وجود داشت. بعلاوه کارخانه‌ها دربدر دنبال کارگران ارزان قیمت بودند که حق و حقوق خودشان را هم نشناسند.
بارزترین تحّول در انقلاب صنعتی، قرار گرفتن ماشین در خدمت تولید بود که شیوه تولید را از تولید دستی به تولید کارخانه‌ای متحول کرد. گسترش استعمار اروپایی‌ در کشورهای آسیایی و آفریقایی از دیگر پیامدهای انقلاب صنعتی بود.
...
با انقلاب صنعتی اختراعات جدید از راه رسید.
  • جیمز وات فیزیکدان اسکاتلندی؛ به کمک جوزف بلک کاشف گاز کربنیک، آزمایش‌هایی بر روی بخار انجام داد که در نهایت منجر به اختراع موتور بخار شد.
  • اولین موتور بخار برای بیرون‌کشیدن آب از معادن به میدان آمد
  • ماشین بخار کالاها را سریعتر و ارزانتر از قبل تولید ‌کرد
  • موتورهای بخار پیشرفته ماشین‌ها را با سرعت به پیش ‌بُرد
  • استفاده از زغال سنگ به جای چوب، استخراج آهن از سنگ آهن را شتاب داد
  • ماشین نخ ریسی تازه‌ای برای ریسیدن پارچه‌های پنبه، بکار گرفته شد
  • دستگاه ویژه‌ای فیبرهای کتانی را از دانه‌ها و مواد زائد دیگر جدا کرد.
  • اولین پل آهنی(در یکی از شهرهای انگلستان) ساخته شد
  • اختراع کوره آهن تولید انبوه فولاد را ممکن ساخت
  • چکش بخار که بعدها اختراع شد توانست با دقت فراوان به قطعات فولادی، ضربه وارد کند...
برای حمل کالاهای تولیدی، شبکه حمل و نقل لازم بود و درآغاز از کانالهائی استفاده می‌شد که کالاهای سنگین را با قایق حمل می‌کردند. از همین رو کانالهایی وسیع ساخته شدند، ولی به مرور زمان لکوموتیو بخار و خط آهن جای آن را گرفت. در شمال انگلستان اولین خط آهن عمومی افتتاح شد و کم کم در اقیانوس اطلس کشتی‌های بخار هم راه افتاد.

تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک ادامه خواهد داشت



 1770 1750
1751
The Little Ice Age
The Little Ice Age (LIA) was a period of cooling after a warmer era (time) that is known as the Medieval Warm Period.
1752
Lightning power
American politician and scientist Benjamin Franklin experimented with the power of lightning. He flew a kite with a metal key attached to it in a storm. Sparks from the key proved that lightning is a form of electricity.
1753
John Adams
John Adams, Jr. was an American lawyer, author, statesman, and diplomat. He served as the second President of the United States, the first Vice President, and as a Founding Father was a leader of American independence from Great Britain.
1755
Lisbon earthquake
On the morning of 1 November, the people of Lisbon were preparing for All Saints' Day when an earthquake measuring about 8.5 in magnitude struck the city. Many grand buildings were destroyed as fires broke out and smoke filled the air. The city was left in ruins, with almost 40,000 dead.
...
Montesquieu
Baron de Montesquieu (1689 –1755), was a French political thinker who lived in the Enlightenment.
He is famous for his theory of the separation of powers in government. Many constitutions all over the world use it.
...
Bodhisattva
In Mahayana Buddhism, bodhisattva is the Sanskrit term for anyone who, motivated by great compassion, has generated bodhicitta, which is a spontaneous wish to attain buddhahood for the benefit of all sentient beings.
1756
The Seven Years War
The first large-scale global conflict, the Seven Years War (also called the French and Indian War) began in Europe were the Prussians were fighting the Austrians and Russians over territory. Britain agreed to support Prussia, while France backed Austria, But as both Britain and France had colonies overseas, and wanted to seize each other's territories, the fighting spilled over into North America and India.
1756
Black Hole of Calcutta
War broke out in India in 1756 when a French ally, the Nawab of Bengal, captured a British trading base at Calcutta (now Kolkata). He is said to have held 145 prisoners overnight in a small cell where almost all of them died of heat and suffocation. The famous incident became known as "the Black Hole of Calcutta".
1758
Halley's Comet returns
Astronomer Edmond Halley wanted to show that comets were part of the solar system and orbited the Sun in a similar way to the planets. He predicted the return of a particular comet in 1758, and was proved correct. The comet now bears his name and it comes back every 76 years.
1759
Battle of Quebec
In North America most of the fighting took place in New France, now Canada. During the first years of the war, the French had the upper hand. That all changed in I 759 when British General James Wolfe sailed his army up the St Lawrence River taking the French by surprise and capturing the French fortress of Quebec from General Montcalm. Both Wolfe and Montcalm died from battle wounds.
1760 
Karim Khan Zand
Karim Khan Zand, was the founder of the Zand Dynasty, ruling from 1751 to 1779. He ruled all of Iran except for Khorasan. He also ruled over some Caucasian lands and occupied Basra for some years.
1762
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau, was born in Geneva, Switzerland. Rousseau lived in the 18th century during the Age of Enlightenment. His political ideology influenced the French Revolution and aided the development of nationalism and socialist theories.
Rousseau is most famous for his social contract ideology, which is often compared to the social contract of John Locke. This ideology is stated in Rousseau's book, The Social Contract.
1765
American Revolution
The American Revolution was a political upheaval that took place between 1765 and 1783 during which colonists in the Thirteen American Colonies rejected the British monarchy and aristocracy, overthrew the authority of Great Britain, and founded the United States of America...
1769
New Holland(Australia)
New Holland is a historical European name for mainland Australia. The name was first applied to Australia in 1644 by the Dutch seafarer Abel Tasman.
After the British settlement in Sydney in 1788 the territory to the east of the continent claimed by Britain was named New South Wales, leaving the western part as New Holland...
1770
Industrial inventions
The Industrial Revolution is the name historians have given to the period in history when there was a large and rapid change in the way things were made. This meant that instead of things being hand made in small workshops, they were made more cheaply in large quantities by machines in factories. Products being made in large quantity now meant that they were sold for less. Many people began to move from an agricultural based life in the country to the towns where the factories offered more and better paid work.

در همین زمینه
تاریخ جهان دادگاه جهان است 
بخش‌های دیگر«تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک» 
...
سایت همنشین بهار 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook