چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ / Wednesday 18th September 2024

 

 

گفت‌و‌شنود با خانم هایده ترابی - استوانه گِلی کورش
واقعیت دارای حقیقت‌های گوناگونی است 


هارولد پینتر Harold Pinter نمایش‌نامه‌نویس انگلیسی که نخستین آثار او را در دستهٔ تئاتر پوچی قلمداد کرده‌اند و سال ۲۰۰۵ میلادی برندهٔ جایزه نوبل ادبیات شد، گفته‌است واقعیت دارای حقیقت‌های گوناگونی است. حقایق فراوانی وجود دارند که با یکدیگر در چالشند، از یکدیگر پرهیز دارند، یکدیگر را بازمی تابانند، یکدیگر را نادیده می‌گیرند و یکدیگر را به سُخره می‌گیرند، گاه چنین احساس می‌کنی که حقیقتِ لحظه را در دست داری، سپس از میان انگشتانت می‌لغزد و ناپدید می‌شود.
_____________
گفت و شنود با خانم هایده ترابی پیرامون کورش و استوانه گلی بجا مانده از دوران او‌ست. ایشان سالهاست به پژوهش در اسطوره ها، متون باستانی بین النهرین و منابع بابلی ادامه می‌دهند و با زبان، و ادبیات سومری و اکدی آشنا هستند.
...
در این گفت و شنود چند بار به بین‌النهرین اشاره می‌شود. بین‌النهرین یا میان‌رودان، نام منطقه‌ای جغرافیایی است که میان دو رود دجله و فرات جای گرفته‌است. بیشتر سطح این منطقه در کشور عراق امروزی است و در گذشته مدتی بخشی از سرزمین کهن ایران باستان بوده‌است. تمدن‌های سومر، اکد، بابل، آشور، کلدانی، کاسی و عیلام و ماد، هر یک در گوشه‌ای از این سرزمین تأثیر داشته‌اند و از آن تأثیر پذیرفته‌اند. گل‌نوشته استوانه‌ای کورش نیز در این جایگاه یافته شده‌است.

 
آنچه منشور کورش نام گرفته، صرفاً گزارشی‌ است از نحوهٔ عملکرد پادشاه هخامنشی در بابل که بخش‌هایی از آن از زبان کاهنان بابلی و بخش‌های پایانی از خود اوست. 
من از سالها پیش روی استوانهٔ کورش Cyrus Cylinder «مانترا»ی خیال‌انگیز، مدیحهِ کورش، یا لعنت‌ نامه برای نَبونَئیدوس Verse Account of King Nabonidus و رویدادنامه نَبونَعید و...مطالعه و مکث کرده‌ و برای آشنایی بیشتر با اینگونه بُنچاک‌های بجا مانده از جهان باستان، یعنی اسنادی که کنش و رفتار افراد در آن ثبت شده، راهی موزه‌ها و دیرین‌کده‌ها شده‌ و پای صحبت دانشوران نشسته و از آنان آموخته‌ام.
در مورد گِل نوشته مزبور- سایروس سیلندر- و نیز مدیحهِ کورش، یا لعنت‌‌نامه برای نبونعید(نبونَئیدوس Nabonidus چند سال پیش دو یاداشت همرا با ویدئو تدوین کرده ام که در سایت خودم (قسمت مقالات) موجود است. توجه و تامل شما را به این گفت‌و‌شنود جلب می‌کنم.
 

همه نوشته‌ها و ویدئوها در آدرس زیر است: 
... 
همنشین بهار 

 

 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook