چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ / Wednesday 11th December 2024

 

 

نامۀ چارلی چاپلین به دخترش؛ ساختگی و مَن‌درآوردی است

 
 

ز نقصِ تشنه لبی دان به عقلِ خویش مَناز
دلت فریب گر از جلوهِ سراب نخورد
چارلی چاپلین دختری داشت به اسم «جرالدین لی چاپلین» Geraldine Leigh Chaplin که اکنون زنده است و ۷۲ سال سن دارد.
جرالدین هنرپیشه است و از جمله در فیلم دکتر ژیواگو بازی کرده‌است و در بسیاری از فیلمهای دیگر...
...
این مطلب به نامه جعلی و دروغینی اشاره دارد که بیش از ۴۰ سال است در مطبوعات و رسانه‌ها به عنوان «نامه چارلی چاپلین به دخترش» قالب می‌شود. از آن کتاب و ویدئو هم ساخته‌اند و کسانی از جمله خواننده خوب ایرانی داریوش و... آن را دکلمه کرده که در یوتیوب موجود است. به زبان کردی و ترکی و..هم دکلمه شده‌است.
واقعش اصلاً چارلی چاپلین چنین نامه‌ای را به دخترش ننوشته‌است.
...
پیش از انقلاب مجلّه‌ای هفتگی به اسم روشنفکر منتشر می‌شد و ستونی به نام فانتزی داشت و این نامه خیالی توسط یکی از نویسندگان آن مجله (آقای فرج الله صبا) برای ستون فانتزی نوشته شده‌است و ایشان خودشان بارها و بارها به این موضوع اشاره کرده‌اند اما کو گوش شنوا.

هر چه آن بنده خدا تأکید می‌کند من این نامه را نوشتم و برای ستون فانتزی نوشتم، فایده ندارد و تازه کسانی او را ریشخند هم می‌کنند که آقا جان دست بردار. اصل این نامه به زبان انگلیسی و آلمانی و دیگر زبانهای دنیا موجود است و شخص چارلی چاپلین آن‌را برای دخترش در شب نوئل نوشته است!
...
تازگی‌ها، عده‌ای آن نامه کذایی را «وصیت نامه چارلی چاپلین» جا زده‌اند و
بخشی از آن به عنوان جملات حکیمانه اینجا و آنجا دیده می‌شود.
در موزه چارلی چاپلین(در شهر وه وه سوئیس) وقتی دوستان و خویشاوندان وی داستان این به اصطلاح نامه را شنیدند و اینکه هنوز برخی منتشر می‌کنند، همه با هم خندیدند و گفتند چرا؟ اینکه ساختگی است...
پیش‌تر هم شنیده بودم که مایکل چاپلین ـ پسر چارلی چاپلین ـ گفته بود پدرم اصلاً فرصت نداشت برای بچه‌هایش نامه بنویسد و این نامه هم واقعی نیست.
...
در پیشگفتار‌ کتاب «حقوق زن در اسلام»(نوشته مرتضی مطهری) به این نامه‌ جعلی اشاره شده و بعدها در مصلای تهران، در نمایشگاه به اصطلاح عفاف و حجاب، به‌عنوان یکی از مُستندات زشتی برهنگی به نمایش عمومی درآمده‌است.
 
این نامه ساختگی در کتابی از سوی انتشارات یک دانشگاه هم منتشر شده که به دروغ آن را ترجمه جا زده‌ و به‌عنوان یکی از شاهکارهای ادبی جهان معرفی نموده اند!
غم‌انگیز‌تر از نامه چارلی چاپلین این بود که سال ۱۳۶۳ در ایران کتابى با عنوان «آخرین تصویر چاپلین» منتشر شد که علاوه بر نامه چارلی چاپلین به دخترش، جواب دختر وی (جرالدین) را هم به پدرش در برداشت.
...
در میهن ستمدیده ما، اینگونه موارد یکی دو تا نیست.
چندین سال است یک دستخط ساختگی که ربطی به امیرکبیر ندارد در سایت‌ها و وبلاگهای فارسی عَلم شده‌است.
نامه‌ای که گویا وی به عمّه ناصرالدین شاه نوشته‌است!
نامه‌ های جَعلی یزدگرد ساسانی و عُمَر بن خطّاب... یا دروغهایی پیرامون دکتر محمود حسابی و سفره هفت سین اش با اینشتین و دیراک... هم از این نمونه است.
موارد فوق؛ همچنین نامه جعلی منتسب به چارلی، چاپلین بهانه‌ای برای تأمل و واکاوی در بستر فرهنگی و اجتماعی ما است. بستر بی مایه و فطیری که برای
شیادان و جاعلان نه تنها کوچه باز می‌کند، طاق نصرت هم می‌بندد...
 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook